Decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova, reţinut pentru presupusă luare de mită

Corupţia în Moldova
Corupţia în Moldova (facebook.com)

Decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Sergiu Brânză, şi Viorel Berliba, doctor habilitat în drept, conducător al unor teze de doctorat, care este şi avocat, au fost reţinuţi marţi, 9 octombrie, de către procurorii şi ofiţerii anticorupţie, fiind bănuţi de săvârşirea infracţiunilor de corupere pasivă şi activă.

Potrivit CNA, Viorel Berliba fiind membru al comisiei de susţinere publică a tezelor de doctorat, instituite în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, ar fi oferit decanului Facultăţii de Drept, în luna august, în mai multe tranşe, mijloace băneşti în interesul a doi studenţi doctoranzi dar şi în interes propriu.

”Conducătorul tezelor de doctorat urma să fie evaluat satisfăcător de către Consiliul Ştiinţific, dar şi remunerat pentru desfăşurarea calitativă a activităţii de conducător de doctorat. Decanul facultăţii, în schimbul banilor, trebuia să faciliteze susţinerea tezelor de doctorat de către cei doi doctoranzi”, se mai arată într-un comunicat CNA.

În urma descinderilor şi percheziţiilor efectuate marţi la birourile bănuiţilor, dar şi la domiciliul avocatului, procurorii şi ofiţerii anticorupţie ar fi ridicat mijloace tehnice, purtători de informaţie şi mai multe teze de doctorat, ulterior aceştia fiind escortaţi la sediul CNA pentru audieri.