Cluj: Protest faţă de exproprierile de la aeroport şi Roşia Montană

Aeronavă TAROM în zbor
Aeronavă TAROM în zbor (Epoch Times România)

Peste 20 de proprietari ai terenurilor din zona Aeroportului Internaţional "Avram Iancu” din Cluj au fost prezenţi sâmbătă la mitingul aerian organizat la aeroport cu ocazia inaugurării noii piste de 2.100 de metri, expunând afişe cu mesaje de protest precum "Respectaţi proprietarii - Nu 0,80 lei/ mp", "Expropriaţi de lux – 40 de bani pe mp", "Astăzi la inaugurare, noi suntem în tribunale", potrivit Mediafax.

Totodată, un grup de activişti protestează faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Ei poartă tricouri cu inscripţiile: "Salvaţi Roşia Montană" şi strigă "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Vrem natură, nu cianură" şi "Nu cedăm".

Dorina Handrea, proprietara unui teren care nu a fost expropriată şi care a depus plângere penală împotriva Consiliului Judeţean Cluj deoarece a montat balize luminoase pe terenul său fără aprobare, a catalogat acţiunea autorităţilor ca fiind abuzivă.

"A fost o acţiune abuzivă de montare pe terenul nostru a unor balize, fără să ne întrebe nimeni, fără să fim expropriaţi, fără să ni se facă nicio ofertă. Noi am plătit impozite pe teren. E un abuz", a afirmat Handrea.

O altă proprietară de teren, Olimpia Liţoiu, a declarat, de asemenea, că nu a fost nici ea expropriată şi solicită despăgubiri la un preţ corect pentru ca şi pe terenul său au fost montate balize. "Vom deschide şi noi procese", a declarat aceasta.

Gheorghe Molnar, un bătrân de 80 de ani din cartierul Someşeni, a moştenit un teren în zona aeroportului, pentru care a primit 80 de bani pe metrul pătrat, faţă de 2 euro, cât este în zonă. "Cerem un preţ corect", a spus Molnar.

Şi Radu Rusu, de asemenea proprietar de teren, a reclamat preţul mic oferit de Consiliul Judeţean Cluj pentru terenuri.

"În 2010, preţul era de opt euro pe metrul pătrat, acum e zece cenţi. Nu se poate aşa ceva. O să înmânez reprezentanţilor Guvernului un memoriu cu situaţia expropriaţilor de la Cluj", a spus Rusu.

O familie din Cluj-Napoca a depus o plângere penală împotriva Consiliului Judeţean Cluj pentru tulburare în posesie şi distrugere, după ce au fost amplasate mai multe balize luminoase pentru noua pistă de 2.100 de metri a aeroportului din oraş pe terenuri neexpropriate, fără acordul proprietarilor.

Radu Rusu, reprezentant al Grupului de Iniţiativă al Proprietarilor Someşeni - Exproprieri - Aeroport, a declarat, vineri, că au fost amplasate mai multe balize pe terenuri aparţinând unor familii din cartierul Someşeni, dar şi din satul Sănicoară, potrivit Mediafax.

În septembrie 2011 au început lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri, în prima etapă pistă având 2.100 de metri, costurile proiectului fiind estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările sunt executate de firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat vineri la Cluj că autorităţile centrale caută soluţii de finanţare europeană pentru prelungirea pistei Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj până la 3.500 de metri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne