Clădirile lui Dan Voiculescu de neatins?

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Prejudiciul de 60 de milioane de euro cauzat de omul de afaceri Dan Voiculescu şi complicii săi în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) se dovedeşte dificil de recuperat. Deşi a pus sechestru pe clădirile Grivco (printre care şi sediul Antenei 3), ANAF nu a reuşit să le valorifice şi susţine că nu are instrumentele legale în vederea administrării acestor imobile, relatează Hotnews.

"Întrucât bunurile imobile, înainte de confiscare, erau în circuitul civil în diferite situaţii juridice, respectiv formau obiectul unor contracte de locaţiune sau alte astfel de contracte, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) nu are instrumentele legale în vederea administrării acestor imobile", susţine ANAF, într-o adresă transmisă Hotnews.ro.

"A.N.A.F. a demarat procedurile în vederea adoptării unei soluţii cu privire la aceste bunuri", mai precizează instituţia, adăugând că a luat o serie întreagă de alte măsuri în legătură cu imobilele şi chiriile încasate de companiile controlate de familia Voiculescu.

Printre acţiunile întreprinse de A.N.A.F. în vederea recuperării prejudiciului produs de fondatorul Antenelor, fac parte măsuri pentru a intabula dreptul de proprietate în favoarea Statului Român asupra respectivelor imobile, transmiterea unor somaţii de plată pentru sumele încasate cu titlu de chirie din derularea contractului de închiriere între SC Grivco SA şi Romtelecom SA, instituirea sechestrului pe acţiunile deţinute la Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA, Grupul Industrial Voiculescu şi SC Grivco SA de către persoanele implicate în dosar.

De asemenea, "au fost întreprinse, ca măsuri asigurătorii, popriri asupra disponibilităţilor băneşti, precum şi recuperarea unei părţi din prejudiciu şi virarea acestor sume în conturile de trezorerie", mai precizează A.N.A.F.

Dan Voiculescu a fost condamnat pe 8 august la 10 ani de închisoare în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. În vederea recuperării prejudiciului de 60 de milioane de euro adus de mogul statului, instanţa a dispus sechestru asupra imobilelor unde funcţionează Grivco şi Antena 3 (sediul Antenei 3 fiind tot proprietatea Grivco), blocarea conturilor lui Voiculescu şi confiscarea unor sume de bani de la fiicele fondatorului PC, Camelia şi Corina Voiculescu, sumele reprezentând contravaloarea donaţiilor în acţiuni ale ICA făcute de Dan Voiculescu. Casa din Bulevardul Kiseleff a lui Voiculescu a fost pusă şi ea sub sechestru.

În urmă cu o lună, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, declara că aproape jumătate din prejudiciul din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare a fost recuperat.

La rândul său, preşedintele A.N.A.F., Gelu Ştefan Diaconu, explica pe 19 decembrie, într-un interviu acordat Capital, că Guvernul va lua o decizie în legătură cu sediul Antenei 3 "cel mai probabil la începutul anului 2015". Potrivit lui Diaconu, există trei scenarii pentru clădirea Antenei şi anume vânzarea de către statul român care are calitatea de proprietar prin Administraţia Financiara a sectorului 1, folosirea de o instituţie publică pentru a fi folosită ca sediu, dacă există cerere în acest sens, trecerea clădirii către RAAPPS care, la rândul său, le poate vinde sau le poate închiria.

În ceea ce priveşte contractele de închiriere pe care le invocă A.N.A.F., merită menţionat că, potrivit jurnalistului Stelian Negrea, postul Antena 3 a închiriat spaţii de la Antena 1, care, la rândul ei, le închiriase de la grupul Grivco, aparţinând lui Dan Voiculescu.

Mai reamintim în context că, la nici două săptămâni după condamnarea lui Voiculescu la închisoare, invitat în studioul Antenei 3, premierul Victor Ponta a dat asigurări că, cel puţin atâta vreme cât el va fi prim ministru, postul fondat de Dan Voiculescu va putea emite din actualul sediu şi că nu trebuie să se mute nicăieri:

„Decizia va aparţine conducerii trustului, dar cel puţin cât sunt eu prim-ministru nu trebuie să vă mutaţi nicăieri", declara Ponta pe 19 august a.c.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne