Ciorbea, după întâlnirea cu Severin, Neacşu et Co: Cât mai curând posibil voi lua o decizie privind completurile de 3 judecători

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a făcut demersuri oficiale pentru a vedea dacă este oportun să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu constituirea tuturor completurilor de judecată din ţară, miza mare fiind C3-urile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Epoch Times România)

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat sâmbătă seara, la Antena 3, că a cerut lămuriri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la alcătuirea completurilor de judecată, atât la nivelul instanţei supreme, cât şi la nivelul celorlalte instanţe din ţară, civile sau penale.

"După pronunţarea Curţii Constituţionale, şi mai ales după motivarea deciziei de către Curte, am primit mai multe petiţii, sesizări referitoare la modul de alcătuire, la neconstituţionalitatea pretinsă de dânşii, pe care o analizăm, a dispoziţiilor legale şi a modului de reglementare a completurilor de 3 judecători şi a celorlalte completuri de la Înalta Curte şi, respectiv, unele care vizează alcătuirea completurilor de la Curţile de Apel şi de la celelalte instanţe de judecată", a declarat Victor Ciorbea.

Întrebat cu privire la paşii pe care i-a făcut "în această anchetă", Avocatul Poporului a explicat faptul că nu putem vorbi de o anchetă, ci de "examinarea petiţiilor, analizarea temeiniciei şi evident a aspectelor de neconstituţionalitate".

"În acest sens am avut mai multe întâlniri şi în urmă cu două săptămâni cu o parte dintre cei care au făcut petiţii. Iar săptămâna aceasta m-am întâlnit împreună cu câţiva colegi cu doamna Adina Anghelescu (Luju.ro - n.r.), cu fostul preşedinte al Asociaţiei Procurorilor, domnul profesor Sima, cu domnul avocat Toni Neacşu, cu domnul profesor Adrian Severin şi alţii. Şi am discutat pe larg şi am ascultat argumentele dânşilor privitoare la neconstituţionalitatea prevederilor care reglementează alcătuirea diverselor completuri de la Înalta Curte şi respectiv a reglementărilor stabilite de CSM privind celelalte instanţe", a adăugat Victor Ciorbea.

Oficialul şi-a exprimat speranţa că va lua o decizie finală cât mai curând posibil.

"În baza tuturor acestor discuţii şi mai ales a petiţiilor primite, am formulat o adresă către conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi respectiv o alta către CSM prin care am solicitat să ni se răspundă la mai multe întrebări, să ni se facă mai multe precizări, pentru a avea o imagine completă, clară şi a lua o decizie finală cât mai curând posibil cu privire la cele invocate în petiţii şi cu privire la cele susţinute şi în mass-media şi la nivelul opiniei publice privitor la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea alcătuirii completurilor de trei şi a celorlalte completuri de la ICCJ, şi respectiv de la Curţile de Apel şi celelalte instanţe din ţară. În funcţie de acestea, sigur că vom adopta o decizie finală, dacă e cazul să ridicăm o excepţie de neconstituţionalitate la Curte sau dacă nu e cazul să facem acest lucrul", a punctat Victor Ciorbea.

Merită menţionat că unii dintre petiţionarii care s-au întâlnit cu Avocatul Poporului au fost condamnaţi penal definitiv: Adrian Severin - 4 ani de închisoare pentru luare de mită, notarul Aurel Jean Andrei - 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Retrocedărilor de pe litoral, Toni Neacşu - avocat al Bombonicăi Prodana -, un an închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, fals intelectual, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Demersul lui Ciorbea vine în contextul în care Guvernul se tot pregăteşte (şi pregăteşte opinia publică) pentru adoptarea unei OUG care să le dea posibilitatea celor condamnaţi de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte să conteste hotărârile definitive. Ulterior, în spaţiul public s-a avansat ideea, inclusiv de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că nici completurile de 3 judecători n-ar fi chiar legale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne