Cioloş continuă "curăţenia" în administraţie. Un alt lot de prefecţi şi subprefecţi zboară din funcţie

În ciuda nemulţumirii celor de la PSD şi ALDE, Guvernul Cioloş continuă epurarea prefecţilor.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Guvernul Cioloş a decis, în cadrul şedinţei de miercuri, să schimbe din funcţie un nou lot de prefecţi şi subprefecţi. Mişcarea cu siguranţă nu va fi pe placul celor de la PSD şi ALDE care deja şi-au exprimat nemulţumirea faţă de operaţiunea de "deratizare" a administraţiei lansată recent de Executiv.

Lista prefecţilor şi subprefecţilor demişi

1. Pocovnicu Constantin-Dorian, prefect al judeţului Bacău;

2. Ion Constantin, prefect al judeţului Constanţa;

3. Angheluţă Ioan Vlad, prefect al judeţului Neamţ;

4. Ciunt Ionel, prefect al judeţului Sălaj;

5. Coşman Elena, subprefect al judeţului Botoşani;

6. Andrei Vasile-Liviu, subprefect al municipiului Bucureşti.

Lista înlocuitorilor

1. Ghica Ioan, prefect al judeţului Bacău;

2. Nicolaescu Adrian Viorel, prefect al judeţului Constanţa;

3. Dobrilă Niculina, prefect al judeţului Neamţ;

4. Niţu Marin, prefect al judeţului Sălaj.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a explicat că cele patru numiri sunt din rândul inspectorilor guvernamentali. Potrivit oficialului, prima opţiune a Executivului atunci când numeşte prefecţi este să caute în rândul înalţilor funcţionari publici, inspectori guvernamentali, persoanele care cunosc judeţul respectiv şi au experienţă managerială în deconcentrate şi să îi numească.

A doua opţiune a Guvernului apare în cazul în care nu găseşte persoanele indicate în rândul inspectorilor guvernamentali şi atunci se apelează la persoane din judeţele respective care au experienţă în conducerea unităţilor deconcentrate, iar acestea vor fi numite, cu caracter temporar, în funcţia de prefect.

Pe 18 februarie, Guvernul a mai schimbat alţi nouă prefecţi şi doi subprefecţi, decizie care a stârnit revolta celor de la PSD şi ALDE. Premierul Dacian Cioloş a fost acuzat atunci că a început să facă numiri politice.

În timp ce PSD s-a rezumat (deocamdată) doar la critici, ALDE a făcut demersuri pentru chemarea în Parlament a premierului Cioloş, pentru a da explicaţii cu privire la criteriile care au stat la baza numirii noilor prefecţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne