Cinteză, BNR: Se fac verificări la 16-17 bănci posibil implicate într-o tranzacţie ciudată. DIICOT acţionează

Logo al Băncii Naţionale a României
Logo al Băncii Naţionale a României (Lavinia Savu / Epoch Times)

Seful direcţiei de supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză, a anunţat că sunt în curs de desfăşurare verificări la 16-17 bănci despre care se bănuieşte că ar fi fost implicate “ într-o tranzacţie destul de ciudată”. Totodată, Cinteză a anunţat şi că la nivel de DIICOT a fost iniţiată deja şi o anchetă penală şi că una dintre băncile vizate de corpul de control pare a fi foarte implicată în favorizare spălării de bani.

”În momentul de faţă facem verificări la 16-17 bănci care par a fi implicate într-o tranzacţie destul de ciudată, tranzacţie al cărei mecanism e detaliat într-o scrisoare trimisă de Florin Georgescu (prim-viceguvernatorul BNR-n.r.) către Asociaţia Română a Băncilor. E iniţiată deja o acţiune penală la nivelul DIICOT şi cel puţin una dintre aceste bănci pare a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani. Operaţiunile s-au făcut printr-o singură unitate şi există suficiente indicii privind încălcarea legii”, a declarat Nicolae Cinteză, citat de Hotnews.ro.

Şeful direcţiei de supraveghere din Banca Naţională a României a adăugat că cel mai mult îl îngrijorează un „risc” pe care îl vede ca fiind „foarte periculos, legat de spălarea banilor”.

„Mă refer la ceea ce primim de pe plan extern referitor la tranzacţii făcute în România pentru clienţi externi sau la tranzacţii făcute în România cu sume provenite din străinătate. Asta în ciuda avertismentelor pe care le-am dat şi pe care continuăm să le transmitem. Ultima scrisoare a plecat sub semnătura prim-viceguvernatorului Florin Georgescu în 20 februarie. Capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României, chiar dacă frauda este externă. Dar, prin felul în care (nu) s-au aplicat normele privind cunoaşterea clientelei s-a favorizat un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre”, a declarat Cinteză.

Acesta a adăugat că nu trebuie avută nici cea mai mică ezitare să ne închidem conturile la bănci dacă există şi cea mai mică suspiciune că prin acele conturi se fac tranzacţii care ne pot cauza necazuri.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie