Cine a inventat colacul de salvare?

Colaci de salvare
Colaci de salvare (Google.com)

Deşi nu era ca cel pe care îl vedem în prezent, acest obiect este cu noi de peste un secol.

De câte ori mergem la piscină sau vara pe plajă, întâlnim un tip de obiect plutitor considerat esenţial şi care ne dă securitate: colacul de salvare. Dar care este mai exact originea colacului de salvare? De cât timp este utilizat?

Se presupune că acest inel de plută sau de cauciuc umflat cu aer - colacul de salvare - cu ajutorul căruia o persoană (naufragiată) se poate menţine deasupra apei, există încă de pe vremea când omul a început să străbată mările. Singura menţionare istorică vine de la anticii marinari norvegieni, care aveau la bordul navelor blocuri din lemn vechi sau de plută, folosite în acest scop.

Invenţia modernului colac de salvare este atribuită unui căpitan numit Ward, din Marea Britanie, care a proiectat un costum de plută, în 1854, pentru a-l lua la bordul bărcilor de salvare.

În prezent, se fabrică dispozitive de securitate mult mai sofisticate, în formă de inel sau veste cu camere de aer, de tipul celor care ne sunt prezentate la bordul avioanelor sau navelor, spre exemplu. Unele versiuni moderne sunt echipate cu lumini mici şi/sau benzi reflectorizante pentru a facilita operaţiunile de salvare pe timp de noapte.

O epigramă simpatică despre colacii de salvare

“Sunt colacii de salvare
Cei de care te serveşti,
Însă n-au nici o valoare
Când greşit îi foloseşti.”

(Epigramă germană scrisă acum cinci secole de Cristian Morgenstern)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură