Cinci decenii de la moartea lui C.S. Lewis şi Aldous Huxley, doi coloşi ai literaturii britanice

Unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Londra - Catedrala Westminster
Unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Londra - Catedrala Westminster (JUSTIN TALLIS / AFP / Getty Images)

Literatura britanică i-a pierdut acum jumătate de secol pe C.S. Lewis şi Aldous Huxley, doi scriitori uriaşi care prin universul lor magic au captivat milioane de cititori, informează joi agenţia EFE.

Lewis a murit la 22 noiembrie 1963, la 65 de ani, în casa lui din Oxford (Marea Britanie), în timp ce, de cealaltă parte a Atlanticului, la 69 de ani, se stingea din viaţă Aldous Huxley, la reşedinţa lui din Los Angeles. Amândoi în ziua în care întreaga lume era emoţionată de asasinarea lui Kennedy.

Carierele literare ale celor doi scriitori explorează curente literare diferite ale Angliei interbelice: autorul "Cronicilor din Narnia" a fost reprezentantul literaturii idealiste, în timp ce Huxley s-a consacrat operelor experimentale şi satirei dezumanizante din "Minunata lume nouă".

Clives Staples Lewis (1898-1963), care s-a născut la Belfast şi care era mare admirator al muzicii lui Wagner şi al poeziei lui William Morris, a rămas cunoscut pentru universurile sale imaginare şi alegorice care resuscitează miturile celtice şi scandinave din Irlanda natală.

Operele sale tratează teme precum lupta dintre bine şi rău în "Trilogia Cosmica", credinţa, dragostea faţă de aproape şi de Dumnezeu, sau viaţa după moarte în "Creştinismul redus la esenţe" (1952) şi "Scrisorile lui Zgândărilă" (1942). Pentru Lewis, care a luptat în Primul Război Mondial şi care în tinereţe a fost ateu, credinţa a fost fundamentală.

Lewis, care a murit în braţele fratelui său, rămâne captiv în dulapul său, prins între realitate şi fantastic precum în 'Cronicile din Narnia', celebra sagă ce s-a vândut în peste o sută de milioane de exemplare şi care a fost adaptată pentru televiziune şi cinematograf.

În schimb, Aldous Huxley (1894-1963), născut în Surrey (sud-estul Marii Britanii), rămâne în amintire pentru tulburătoarea sa 'Minunata lume nouă', care prezintă un univers dezumanizat al viitorului în care avansurile tehnologice au luat locul valorilor umane. Romancier, eseist, poet şi pasionat de călătorii, el s-a făcut cunoscut cu romanul 'Punct contrapunct' (1928), capodopera sa.

Huxley, care a murit sub efectele LSD, este amintit şi pentru relaţia sa cu drogurile, pe care le-a folosit pentru a face literatură psihedelică, cu titluri precum 'Porţile percepţiei' (1954) sau 'Raiul şi Iadul' (1977).

Biografia celor doi scriitori are multe puncte comune. Amândoi au fost marcaţi de pierderea fiinţelor dragi din cauza cancerului: mama lui Lewis a murit când el avea 9 ani, iar mama lui Huxley, când acesta era un adolescent de 14 ani. Ani mai târziu, soţiile ambilor scriitori mureau răpuse de aceeaşi boală necruţătoare.

Autorul "Cronicilor din Narnia" va avea de vineri o placă comemorativă în celebrul Colţ al poeţilor din Catedrala Westminster, unde va fi amintit alături de alţi clasici, precum John Keats, William Blake sau T.S. Elliot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură