Chirica, după ce premierul Moldovei atacă România: "Cum poţi să te superi pe un repetent la istorie?"

Mihai Chirica
Mihai Chirica (Facebook)

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, îl critică dur pe premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, după ce acesta, într-o declaraţie jignitoare la adresa europarlamentarului Siegfried Mureşan, a numit România "cea mai coruptă ţară din Europa". Într-o scrisoare deschisă postată pe Facebook, Chirica îi transmite lui Chicu că nu e supărat pe el căci nu te poţi supăra "pe un repetent la istorie că ia note mici" şi îi solicită să ceară scuze publice pentru că i-a jignit pe cei care au venit să-i ajute.

Redăm postarea lui Chirica:

"Scuze publice, domnule Chicu, vremelnic premier al Republicii Moldova

Ne pare nespus de rău, domnule Chicu, vremelnic prim-ministru al Republicii Moldova, că aţi ratat şansa de a rămâne, cât de puţin, în cartea de istorie a Moldovei.

Dar nu suntem supăraţi, şi ştiţi de ce? Pentru că nu aveam şi nu am avut aşteptări de la domnia voastră. Cum poţi să te superi pe un repetent la istorie că ia note mici?

Dar bunul simţ, tradiţional, al tuturor românilor, oare unde este? Cum credeţi că vă privesc românii din Basarabia, când aţi jignit pe cei care au venit să-i ajute?

Tot ce a făcut şi va mai face România pentru cetăţenii Basarabiei este pentru că această naţiune este călcată în picioare de proprii ei conducători, este umilită şi sărăcită, vândută la străini şi, mai nou, jignită. Aţi jignit România, românii, limba română, istoria noastră comună, moşii şi strămoşii noştri, pe propria dumneavoastră mamă şi pe copiii care-i aveţi. Aţi vorbit urât în limba română despre ţara care, cu acelaşi grai, a întins o mână de ajutor. Şi nu suntem o ţară bogată, dar din puţinul nostru am dăruit celor care au acelaşi sânge ca noi.

Aţi jignit milioane de basarabeni care au şi cetăţenie română, au copii aici la şcoală, au afaceri prospere la noi şi se uită cu mândrie la istoria noastră comună.

Nu ne-am supărat, căci nu merită atenţia ceea ce aţi spus despre noi toţi, dar imaginaţi-vă cum ar fi fost dacă germanii din estul zidului Berlinului îi apostrofau pe germanii din vest? Oare ce înţelegeţi de aici? Se pare că mai nimic.

Nu suntem supăraţi, domnule Chicu, chiar dacă ne-am îmbolnăvit medicii, îngrijind pe ai noştri. Şi ştiţi de ce? Pentru că nu va dura foarte mult şi dumneavoastră n-o să mai fiţi nimic, dar absolut nimic, ci doar o pată roşie pe o floare albă – Basarabia!

Închei aici şi vă fac o mărturisire: m-aţi făcut să-i iubesc şi mai mult pe fraţii mei din Moldova", scrie, pe Facebook, Chirica.

Reamintim că, recent, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a lansat un atac violent la adresa autorităţilor române şi a europarlamentarului PNL Siegfried Mureşan, despre care declară că este un „ratat”, un „copil de mingi” supus unui „patronat”. Nemulţumit că Mureşan a afirmat că „Guvernul Republicii Moldova a eşuat în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”, Chicu a declarat vineri că România este cea mai coruptă ţară din Europa şi numai în Suceava sunt „jumătate din bolnavii de COVID-19 înregistraţi în toată” R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne