Cercetători români din diaspora ar putea protesta la Bucureşti împotriva plagiatului lui Victor Ponta

Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)

La Bucureşti vor începe marţi, 25 septembrie, lucrările celei de-a treia ediţii a conferinţei “Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România”. Organizată sub sloganul “Seminţe de Viitor - Seeds for the Future”, conferinţa se va desfăşura sub “înaltul patronaj” al primului ministru, Victor Ponta, formulare care a atras reacţia unui grup important de cercetători din străinătate, care au decis să renunţe la participare din cauza verdictului de plagiat primit de premierul Victor Ponta din partea Universităţii Bucureşti şi a CNADTCU.

Cătălina Curceanu, prim cercetător la Institutul Naţional de Fizică Nucleară de la Frascati (Roma), a ales să vină la Bucureşti, deşi este solidară cu colegii ei. Intenţionează să discute problema plagiatului chiar în cadrul conferinţei, “în semn de solidaritate cu colegii români”, după cum scrie publicaţia „Gazeta românească” ce apare în Italia.

Ea a primit invitaţia de a participa la Workshop-ul Exploratoriu “Fizica la marile colaborări internaţionale” şi, deşi a aflat ulterior de protest, a declarat că intenţionează să participe la eveniment, “din respect pentru colegii din România şi din convingerea că discuţiile cu ei sunt utile şi necesare, având în vedere şi colaborarea foarte strânsă” dintre instituţia românească şi cea italiană, pentru care cercetătoarea româncă lucrează lucrează de 20 de ani.

Ea va merge la Bucureşti, mai ales pentru că, precizează, a fost invitată şi la ediţiile trecute, dar nu a putut participa. “Anul acesta am planificat din timp participarea, programându-mi activităţile astfel încât să pot ajunge în România în perioada Workshopului”. În legătură cu protestul colegilor, cercetătoarea româncă spune că, în opinia ei, “cercetarea nu este politică şi nici nu trebuie să fie, chiar dacă există tentative de a o politiza”.

Participarea ei la conferinţă, ne explică Cătălina Curceanu, va avea exclusiv un caracter ştiinţific şi mai ales practic: “O parte din workshop va fi dedicată unui nou proiect (ELI-NP), care a adus România în prim plan. Astfel de întâlniri dintre cercetătorii români din ţară şi cei din diaspora sunt foarte importante, stimulează în primul rând schimbul de idei şi experienţă”.

Totuşi, scrie publicaţia „Gazeta românească”, Curceanu nu subevaluează chestiunea plagiatului de care este acuzat premierul Ponta şi nici reacţia colegilor care vor boicota conferinţa. “Nu am urmărit îndeaproape subiectul plagiatului şi, cum nu sunt obişnuită să vorbesc fără să cunosc subiectul, nu comentez. Totuşi, plagiatul este o acţiune de furt, care trebuie condamnată în mod ferm şi decis. Voi studia problema şi îmi rezerv dreptul de a lua o atitudine şi de a promova eventuale acţiuni, atât în timpul conferinţei de la Bucureşti cât şi după. Doar o acţiune continuă şi concordată cu colegii din România poate avea succes. Să mergem acolo şi să înfruntăm împreună cu ei - care cunosc situaţia mai bine ca noi - lucrurile. Este exact ceea ce intenţionez să fac, pe lângă, bineînţeles, un schimb de idei şi eventuale alte colaborări cu grupul de fizicieni de la IFIN-HH, motivul principal care mă împinge în România”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne