Cele mai grave inundatii din Tailanda din ultimele cinci decenii

Masinile se deplaseaza pe strazile inundate din orasul nordic tailandez Chiang Mai in 29 septembrie 2011.
Masinile se deplaseaza pe strazile inundate din orasul nordic tailandez Chiang Mai in 29 septembrie 2011. (STR / AFP / Getty Images)

Inundatiile din Tailanda din timpul sezonului musonic din acest an au ucis mai mult de 200 de persoane si au afectat cel putin inca doua milioane.

Oficialii spun ca inundatiile intinse pe mii de hectare de teren reprezinta cele mai grave inundatii din ultimele decenii, iar Organizatia Natiunilor Unite face apel la guvernele din Asia sa cheltuiasca mai mult pentru reducerea riscului de dezastre.

Meteorologii sustin ca sezonul musonic din Tailanda din acest an a fost cel mai sever din ultimii 50 de ani.

In timp ce tara dispune de o retea de baraje si canale in caz de ploi abundente, oficialii Departamentului regal pentru Irigatii avertizeaza ca mai multe baraje majore sunt aproape de punctul lor de rupere, fiind anuntata o vreme cu mai multe ploi torentiale in saptamanile urmatoare.

Bangkokul a fost, pana in prezent, scutit de cele mai severe inundatii. Dar torentul de apa a fost puternic in raul orasului, Chao Phraya.

Inundatiile din Tailanda au loc dupa ce ploile musonice si furtunile din ultimele saptamani au lovit Pakistanul, Bangladejul, Cambodgia si Filipine. In Filipine, costul infrastructurii si agriculturii ajunge la 154 milioane de dolari. In Pakistan, Programul Alimentar Mondial spune ca inundatiile au afectat aproape 5,5 milioane de persoane si au distrus 73 la suta din recolte si au dus la pierderi de animale.

Strategia internationala a ONU pentru Reducerea Dezastrelor (UNISDR) a cerut guvernelor, intr-o declaratie, sa accelereze investitiile in sectorul de reducere a riscului pentru dezastre pentru a diminua impactul inundatiilor din acest sezon.

Departamentul regal de Irigatii spune ca 11 baraje sunt umplute pana la sau dincolo de capacitate. Oficialii au ordonat eliberarea apei de la baraje in provinciile nord-estice in anticiparea unor precipitatii mai puternice.

Meteorologii afirma ca fenomenele meteo La Nina si El Nino intensifica ciclurile musonice care afecteaza Tailanda si alte tari din Asia-Pacific.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe