Cehii marchează 50 de ani de la autoincendierea studentului Jan Palach

Memorialul Jan Palach din Praga
Memorialul Jan Palach din Praga (Pixabay)

Cehii au marcat cea de-a 50-a aniversare a autoincendierii studentului Jan Palach în centrul Pragăi în 16 ianuarie 1969. Autoincendierea a fost un act disperat care a urmărit să ridice apatia care a cuprins ţara în urma invaziei sovietice, care a dus la prăbuşirea Primăverii de la Praga în 1968, potrivit Reuters.

După ce perioada de reforme ce viza sistemul comunist din fosta Cehoslovacie a fost distrusă de invazia comunistă în 20 august 1968 şi după demoralizarea publică răspândită ce a urmat, tânărul student Palach a decis să ia măsuri.

Palach s-a dus în Piaţa Wenceslas în 16 ianuarie 1969, şi-a turnat benzină pe corp şi şi-a dat foc. Trecătorii l-au acoperit cu hainele lor, însă studentul la economie şi filozofie a murit după trei zile din cauza arsurilor.

Palach a lăsat o scrisoare în care a cerut înlăturarea cenzurii şi a propagandei sovietice şi a făcut apel la o grevă generală.

“Am mărşăluit atunci cu studenţii [după moartea lui Palach]”, a afirmat Robert Gruen, în vârstă de 70 de ani, în timp ce vizita o expoziţie comemorativă în aer liber în Piaţa Wenceslas. “Astăzi, cred că viaţa unei persoane este prea importantă pentru a se termina în acel fel”.

Zeci de evenimente publice au avut loc în Republica Cehă cu această ocazie, inclusiv un concert în vecinătatea expoziţiei din Piaţa Wenceslas şi dezvăluirea unei plăci comemorative la Universitatea Carolina, unde a studiat Palach. Marşuri cu lumini au fost planificate în diverse locuri în cursul serii.

Palach s-a autodenumit “Torţa Nr. 1” în scrisoarea sa, dând impresia că a făcut parte dintr-un grup mai mare care de fapt nu a existat. Totuşi, câteva persoane i-au urmat exemplul în Cehoslovacia şi alte state din blocul estic.

“Oamenii trebuie să lupte împotriva răului care a ajuns foarte mare la momentul acesta”, a precizat Palach înainte să moară într-un spital în 19 ianuarie 1969.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe