Ce zice ministrul Finanţelor despre eliminarea facilităţilor acordate IT-iştilor

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Screenshot)

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, luni, la Digi24, că în acest an nu vor fi făcute schimbări la Codul Fiscal, dar că, după 2020, PNL va veni cu un program fiscal şi va prezenta care sunt priorităţile, subliniind că obiectivul principal ar trebui să fie atingerea unui echilibru bugetar pe termen mediu pentru a putea finanţa o reformă.

"I-am anunţat şi azi [luni - n.r.] pe colegii mei în Parlament. În 2020 nu umblă nimeni la Codul Fiscal. Asta este o discuţie pe care am avut-o cu sectorul privat, cu mediul privat, companii, persoane din sectorul privat, persoane fizice, că anul acesta nu umblăm la Codul Fiscal. Lucrurile trebuie să fie predictibile, sunt transparente, nu ne ducem pe Codul Fiscal în 2020. Sunt câteva clarificări pe care le facem pe Codul de procedură fiscală, dar nu au impact, sunt doar clarificări. Dar, în rest, nu intrăm pe Codul Fiscal", a precizat ministrul Finanţelor.

De asemenea, Florin Cîţu a subliniat că ne aflăm într-o perioadă pre-electorală şi că ar trebui să existe un program de guvernare care să prezinte viziunea PNL pe fiscalitate pentru următoarea perioadă.

"Anul acesta, în 2020, nu umblăm la fiscalitate. Dar, da, sunt de acord cu preşedintele şi cu domnul premier, ca principiu, de la asta pornim, toţi să fim trataţi egal. E adevărat că în unele situaţii, cum este şi aici, [...] găseşti temporar, şi astea ar trebui să fie soluţii temporare, se găsesc soluţii pentru a stimula un anumit sector. Dar în 2020 nu discutăm despre Codul Fiscal", a explicat ministrul.

În plus, Cîţu a subliniat faptul că, deşi în acest an nu se va umbla la Codul Fiscal, totuşi, după 2020, "PNL va veni cu un program fiscal şi vom vedea atunci, vom prezenta care sunt priorităţile şi cum vrem să arate România în viitor".

"Dar eu vă spun că obiectivul trebuie să fie echilibrul bugetar pe termen mediu, pentru că dacă nu ai echilibrul bugetar ca ţintă nu eşti credibil în a face reformă şi fără să fii credibil nu ai cum să finanţezi orice reformă", a mai precizat ministrul Finanţelor.

Remarcile lui Florin Cîţu vin în contextul în care premierul Ludovic Orban a declarat recent, pentru hotnews.ro, că susţine în continuare renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată în prezent unor categorii de angajaţi din domeniul IT.

"Tratamentul fiscal egal al cetăţenilor şi al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării noastre. Când o vom face, o vom anunţa", a mai precizat Orban în legătură cu renunţarea la scutirea de impozit pe venit (de 10%) acordată IT-iştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne