Ce-ai zice dacă webcam-ul închis continuă să te înregistreze?

Internet cafe din Wuhan, China. Regimul chinez incurajeaza tineri, cunoscuti sub numele generic de hackeri patriotici, sa fure informatii de la guverne si companii
Internet cafe din Wuhan, China. Regimul chinez incurajeaza tineri, cunoscuti sub numele generic de hackeri patriotici, sa fure informatii de la guverne si companii (Cancun Chu / Getty Images)

Cercetări recente au demonstrat că orice tip de cameră video (webcam) de acasă poate fi utilizată pentru a ne spiona.

Ar fi cu siguranţă jenant. "Dacă stai în faţa computerului şi-mi citeşti articolul, zâmbeşte, este posibil să fii in fata unei webcam. Da, e adevărat, nu este nimic de râs", scrie Nick Bilton de la New York Times într-un articol care preia o cercetare de la Johns Hopkins University. Cercetarea demonstrează cum este posibil să hackerezi un MacBook activând la webcam fără să fii detectat. Este simplu: este suficient ca noi pur si simplu să nu vedem luminiţa verde că se aprinde şi ne simţim în siguranţă. Suntem chiar naivi.

"Totul e adevărat ... totul e adevărat ... nimic nu este inventat, nimic din ceea ce vedeţi în spectacol este fals ... este pur si simplu controlat", spune regizorul jucat de Ed Harris în The Truman Show, primul network care a folosit un copil despre care a înregistrat tot în fiecare moment fără ştirea lui. Fără să intrăm în încălcarea cea mai neruşinată a vieţii private, din science-fiction americană, putem sta în zona de supraveghere ilegală cu în cazul relatat mai jos unde "totul este real, totul este adevărat".

Cu câteva zile în urmă, Washington Post a relatat povestea lui Cassidy Wolf, o studentă în vârstă de 19 ani, câştigătoarea concursului de Miss Teen USA, căreia i-au fost livrate în mod deranjant fotografiile cu ea dezbrăcată. În momentul când a intrat în casă, Cassidy a descoperit fotografiile sale, dezbrăcată, chiar în faţa calculatorului. Şocată, a sunat imediat la poliţie.

Desigur, agenţii de la FBI au identificat suspectul: era un coleg de şcoală obsedat de ea şi de o serie de alte femei. Pe computerul lui a fost descoperit software-ul cu care venea spionat computerul acesteia de la distanţă.

Unul dintre motivele pentru care camerele foto digitale fac "bip" (sau "clic", sau orice alt sunet ) este acela de a vă proteja de indiscreţi. În Statele Unite ale Americii, există o lege menită să protejeze viaţa privată a persoanelor. Această lege din anul 2009, impune o indicaţie sonoră a aparatelor de fotografiat pentru a nu surprinde persoanele într-o fotografie, fără ştirea lor. Este acelaşi lucru cu LED-ul de la webcam, care se aprinde pentru a ne spune că acesta funcţionează. Dar Cassidy Wolf nu a văzut niciodată lumina LED-ului aprinsă, drept pentru care nu şi-a dat seama că este urmărită.

Spionarea este exact ceea ce au făcut şi cercetătorii de la Johns Hopkins University. Lucrarea intitulată: "iSeeYou: Disabling the MacBook Webcam Indicator LED", explică modul în care iSight vin activate la înregistrare fără a folosi LED-ul de avertizare. Cercetătorii şi maniacii sexuali nu sunt singurii care cunosc trucurile potrivite pentru a „deschide” un ochi asupra noastră. Cercetarea de la Johns Hokins confirmă şi demonstrează această intruziune în sfera privată. Deşi calculatoarele sunt fabricate în conformitate cu legea, doi cercetători au găsit modalităţi de a evita microcipurile de securitate, re-programându-le. Cercetătorii susţin că acest lucru poate fi valabil şi pentru alte camere integrate şi nu doar pentru cele de la Apple.

Washington Post scrie: "Marcus Thomas, un fost director adjunct al Operaţional Technology Division de la FBI de Quantico, a dezvăluit într-un articol recent cum FBI-ul a fost capabil de a activa pe furiş webcam-ul unui computer timp de mai mulţi ani, fără activarea luminii care permite utilizatorilor să ştie că sunt înregistraţi". Şi guvernul chinez a fost acuzat de a folosi mijloace similare în scopul supravegherii, cu ajutorul unui soft numit GhostNet care i-a permis să convertească webcamere pentru a spiona personaje proeminente ale Tibetului, inclusiv pe Dalai Lama.

Vrem sau nu vrem, ştim sau nu ştim, ne aflăm sub continuă supraveghere. Supraveghere în scopuri comerciale (ca în filmul Truman Show), ca o formă de violenţă (filmul Nimic de ascuns, de Lost Highway), ca o acţiune în afara Legii pentru binele tuturor (că în filmul Batman), supravegheaţi de maniacii sexuali (ca în cazul lui Cassidy) sau pentru Cercetare Ştiinţifică (vezi cazul cercetătorilor de la Johns Hopkins University). Nu ne rămâne decât să facem un singur lucru: aplicarea unei benzi opace peste lentila webcam-urilor noastre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură