CCR a decis. Alegerile locale vor fi într-un singur tur

Judecătorii CCR au decis miercuri soarta alegerilor locale. Dorinţa societăţii civile de a se reveni la două tururi de scrutin, ceea ce ar permite o primenire reală a clasei politice a rămas la stadiul de... simplă dorinţă.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

UPDATE: Potrivit unor surse din CCR citate de Mediafax, excepţia privind neconstituţionalitatea actului normativ a jurnalistului Liviu Avram a fost respinsă pe motiv că acesta nu avea calitatea de candidat la scrutinul din 5 iunie iar magistratii nu s-ar fi pronunţat pe fondul dosarului.

Opinia lui Liviu Avram pe această temă poate fi citită aici.

***

UPDATE: Curtea Constituţională a respins, miercuri, toate cele 51 de sesizări de neconsituţionaliate privind alegerile locale. Cu alte cuvinte, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin.


***

UPDATE: Şedinţa CCR s-a încheiat. Curtea va rămâne în pronunţare, urmând să anunţe o decizie în cursul zilei de miercuri.

În cadrul dezbaterilor purtate la şedinţa CCR, jurnalistul Liviu Avram a pledat pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că admiterea excepţiei de neconstituţionalitate nu va însemna o schimbare a jurisprundenţei Curţii. Avram a susţinut în pledoaria sa că nimeni nu contestă dreptul Parlamentului de a face legi, însă acest drept nu poate fi exercitat oricum de către Parlament, ci într-un cadru constituţional, relateză Mediafax.

Jurnalistul a mai subliniat că CCR este chemată să constate "o stare de neconstituţionalitate creată în 2011", când s-a permis alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, prin modificarea legii, prevedere care ulterior a fost preluată şi de actuala majoritate parlamentară.

La rândul său, procurorul a cerut respingerea excepţiei ca fiind neîntemeiată.

***

Curtea Constituţională a României va judeca, miercuri, două excepţii de neconstituţionalitate ridicate de jurnalistul Liviu Avram privind legea alegerilor locale, una dintre acestea vizând numărul tururilor de scrutin, iar cea de a doua numărul necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor. Pe lângă sesizările jurnalistului, judecătorii vor mai discuta 50 de sesizări privind legea alegerilor locale, relatează Realitatea.net.

Printre cei care au ridicat excepţii de neconstituţionalitate privind alegerile locale se numără M10, partidul fondat de Monica Macovei, deputatul Daniel Fenechiu, PMP-ul lui Traian Băsescu, 200 pentru Bucureşti, Partidul Verde, PACT, PRM, PSRO-ul lui Geoană, Sebastian Bodu şi Partidul Pirat.

Cele mai multe sesizări vizează numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor însă parte dintre excepţiile de neconstituţionalitate adresează problema alegerii primarilor într-un singur tur. Sesizările vor fi prezentate în şedinţă publică.

Amintim că în urmă cu o săptămână, Curtea Constituţională a respins o primă sesizare a jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale considerând ca inadmisibilă sesizarea privind neconstituţionalitatea articolului referitor la alegerea primarilor într-un singur tur, întrucât nu are legătură cu cauza. Cel de al doilea dosar cu sesizări pe această temă nu va fi mai fi vulnerabil, a precizat Avram după respingerea primei excepţii.

Reamintim că revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin este una dintre cele mai stringente cerinţe ale societăţii civile, fiind condiţie sine qua non pentru debaronizarea ţării. În prezent, numeroşi primari, mulţi dintre ei corupţi, sunt "lipiţi" de scaunele pe care le ocupă mandat după mandat, iar dacă alegerile vor rămâne într-un singur tur, şansele ca situaţia să se schimbe sunt minore. Potrivit Expert Forum, în cazul alegerilor într-un singur tur, 80% dintre primari vor fi realeşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne