Cauciucurile de iarna. De cand sunt obligatorii. Sanctiuni.

(Andreas Rentz / Getty Images)

In luna ianuarie a acestui an, a fost adoptata Ordonanta Guvernului nr. 5/2011 (aprobata cu modificari prin Legea nr. 161/2011), care modifica Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Aceasta ordonanta (nr. 5/2011) impune oblgativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna, prin faptul ca include in categoria contraventiilor “conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna”. Aceasta contraventie exista si pana la momentul intervenirii ordonantei mai sus mentionate, intr-o cu totul alta forma, referindu-se la “conducerea autovehiculului cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu gheata, zapada sau polei, fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate”.

Prevederile OG nr. 5/2011, si implicit modificarile OUG nr. 195/2002, vor intra in vigoare la data de 1 noiembrie anul acesta.

Potrivit textului contraventiei reprodus mai sus, este sanctionata doar neechiparea autovehicolului cu anvelope de iarna atunci cand drumul public este acoperit cu zapada, gheata sau polei, astfel ca nu se prevede o perioada a anului in care ar fi obligatoriu ca masinile sa fie dotate cu anvelope de iarna. In acelasi sens au fost si declaratiile date in presa de catre Lucian Dinita, director al Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului Rutier al Politiei Romane.

Sanctiunile prevazute de lege in cazul savarsirii contraventiei

Potrivit textului OUG nr. 195/2002 (astfel cum a fost modificat de OG nr. 5/2011), conducatorii auto pot fi sanctionati cu:

- amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni adica de la 9 la 20 puncte-amenda (art. 102 al. 1 pct. 28 din OUG nr. 195/2002); in 2011 punctul-amenda este de 67 de lei, de unde rezulta ca amenzile pot fi intre 603 si 1340 lei;

- retinerea certificatului de inmatriculare, situatie in care politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie (art. 112 al. 1 lit. h ind 1, si al. 2 din OUG nr. 195/2002).

Cauciucuri acceptate ca anvelope de iarna

Aceeasi ordonanta 5/2011 introduce un nou punct la articolul 6 al OUG 195/2002 pentru a defini anvelorpele de iarna ca fiind: “anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, dupa caz.”

Bineinteles ca din textul ordonantei nu putem intelege prea multe, aceasta dand nastere la o serie de semne de intrebare.

Potrivit Anexei II a Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, prin „pneuri pentru zapada” se intelege pneuri al caror desen al benzii de rulare si structura sunt proiectate inainte de toate pentru a asigura un comportament mai bun decat al pneurilor normale in noroi si in zapada proaspata sau in curs de topire. Desenul benzii de rulare al pneurilor de zapada este in general caracterizat de elemente de crestatura si de matrita masive, mai distantate unul de celalalt decat la pneurile normale.

Potrivit aceleiasi directive, pe pneuri trebuie sa fie aplicate literele „M + S” (sau „M.S.” sau „M & S”) daca este vorba de pneuri pentru zapada.

Majoritatea statelor din Europa definesc ca fiind anvelope de iarna cele care poarta inscriptia cu M+S sau M.S sau M&S, simbolurile folosite insemnand M = mud = noroi si S= snow = zapada.

Directorul Directiei Rutiere, Lucian Dinita, arata intr-un interviu acordat AvocatNet.ro, ca pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, anvelopele trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură