Casa Albă: Trump va declara stare de urgenţă la frontieră

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Secretarul de presă al Casei Albe şi senatorul Mitch McConnell au declarat că preşedintele Trump va declara stare de urgenţă naţională la graniţa cu Mexicul şi va susţine un proiect de lege privind finanţările pentru a evita un alt blocaj guvernamental.

“Preşedintele [Donald] Trump va semna un proiect de finanţare guvernamentală şi, aşa cum a precizat anterior, va lua o altă măsură executivă – inclusiv declararea unei urgenţe naţionale – pentru a asigura că punem capăt crizei privind securitatea naţională şi crizei umanitare de la frontieră”, a afirmat joi secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, potrivit Deutsche Welle.

O astfel de declaraţie probabil va conduce la o bătălie juridică între guvern şi politicieni cu privire la abilitatea preşedintelui de a redirecţiona bani pe care Cogresul i-a alocat pentru alte obiective.

Conform Legii privind urgenţele naţionale, preşedintele poate declara stare de urgenţă naţională şi apoi alte legi îi oferă puterea de a declara legea marţială, a suspenda libertăţile civile, a extinde armata, a confisca proprietăţi şi de a restricţiona comerţul, comunicaţiile şi tranzacţiile financiare.

Liderul majorităţii Senatului, republicanul Mitch McConnell, a afirmat că va susţine declararea stării de urgenţă de către Trump. Anterior, ca şi democraţii şi chiar unii republicani, McConnell se opusese unei astfel de declaraţii.

Trump are timp până vineri să semneze un proiect de finanţare pentru a evita un alt blocaj guvernamental.

Preşedintele a indicat deja că va semna proiectul de lege privind finanţarea, care a fost adoptat joi de Camera Reprezentanţilor la câteva ore după ce a primit aprobarea din partea Senatului.

Trump a adăugat că este nemulţumit că proiectul de lege include mai puţin de 1,4 miliarde de dolari pentru garduri şi bariere de-a lungul graniţei ţării cu Mexicul, în loc de cele 5,7 miliarde de dolari pe care le-a dorit pentru a construi un zid. Acum, aceste fonduri vor permite construirea de noi garduri şi bariere pe o distanţă de 88,5 km, mult mai puţin decât ceea ce a dorit preşedintele.

Consilieri ai Casei Albe şi republicani au indicat că Trump ar putea folosi bani destinaţi pentru construcţii militare sau eforturi de combatere a traficului de droguri pentru a plăti zidul pe care a promis în repetate rânduri că îl va construi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe