Cameron sugerează că ar putea grăbi votul privind poziţia Marii Britanii în UE

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (Stefan Rousseau - WPA Pool / Getty Images)

Premierul britanic David Cameron a declarat că va fi “încântat” să organizeze un referendum anticipat în privinţa rămânerii sau ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dacă vor ajunge conservatorii la putere în urma alegerilor generale din mai 2015.

Premierul a declarat că doreşte să reformuleze termenii în baza cărora o ţară este membră a Uniunii Europene şi să organizeze un referendum în privinţa poziţiei Marii Britanii în blocul european înainte de termenul limită stabilit în acest sens, şi anume, sfârşitul anului 2017.

Comentariile sale au avut loc după ce liderul UKIP, Nigel Farage, a sugerat că, deşi este improbabil ca partidul său să intre în vreo alianţă, el este pregătit să susţină un guvern cu o minoritate conservatoare pentru a putea pune în aplicare referendumul respectiv.

Apărând la emisiunea The Andrew Marr Show la BBC, Cameron a declarat: „Referendumul trebuie să aibă loc înainte de sfârşitul anului 2017. Dacă l-am putea organiza mai devreme, aş fi încântat. Cu cât voi putea realiza acest lucru mai curând cu atât mai bine”.

La rândul său, Farage a declarat: „Doresc să ne recăpătăm democraţia. Doresc să recuperez controlul asupra graniţelor noastre, doresc să fiu capabil să negociez propriile noastre acorduri pe scena mondială. Pentru a face aceste lucruri am nevoie de un referendum. Noi avem nevoie de un referendum”.

Totuşi, Farage ar putea fi dezamăgit deoarece conservatorii consideră că partidul său nu este nici capabil şi nici eficient în negocierea unui astfel de referendum, după cum se arată şi pe website-ul lor: „UKIP nu este nici credibil şi nici competent şi nu poate susţine Marea Britanie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe