Călătoria superluminică se apropie de realitate

Imagine artistică reprezentând distanţele cosmice. Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem solar, este la 4,3 ani-lumină distanţă, ar putea fi atinsă în numai două săptămâni, conform noilor ecuaţii ale fizicii dilatării cosmice
Imagine artistică reprezentând distanţele cosmice. Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem solar, este la 4,3 ani-lumină distanţă, ar putea fi atinsă în numai două săptămâni, conform noilor ecuaţii ale fizicii dilatării cosmice (R. Merwaldt & P. Liewer / JPL)

Cercetătorii de la Centrul Spaţial Johnson (JSC) al NASA efectuează experimente de laborator pentru a crea mici regiuni spaţiu-timp, în scopul realizării unor călătorii spaţiale interstelare în stilul "Star Trek".

Conform teoriei Alcubierre, propusă de fizicianul mexican Miguel Alcubierre în 1994, o navă spaţială ar putea călători mai repede decât lumina în interiorul unei bule de energie negativă, care deformează întregul spaţiu-timp, comprimându-l în faţa navei şi extinzându-l în spatele său.

Harold "Sonny" White, de la laboratorul avansat de propulsie fizică Eagleworks al JSC, a participat la un simpozion organizat pentru sărbătorirea a 100 de ani de nave spaţiale la Houston, pentru a prezenta concluziile sale de laborator.

Echipa lui White a testat ecuaţii matematice referitoare la fizica inflaţiei cosmice cu ajutorul unui instrument numit White-Juday Warp Field Interferometer, care foloseşte un laser pentru a crea bule mici warp.

"Am iniţiat în acest laborator un spaţiu de încercare cu interferometru, unde vom încerca să generăm o instanţă microscopică a unei mici bule warp", a spus White, potrivit unui articol din Roundup, publicaţia JSC ce apare de două ori pe săptămână.

"Şi, deşi acest lucru este doar un exemplu microscopic al fenomenelor, noi perturbăm regiunea spaţiu-timp cu o parte din 10 milioane, o parte foarte mică."

Navele spaţiale din viitor ar putea fi create pentru a îndeplini legile acestor ecuaţii matematice. Până în prezent, eforturile noastre legate de zborul interstelar s-au rezumat la Voyager 1, o navă cu multă energie care a călătorit pentru aproximativ 33 de ani şi despre care se crede că ar fi ajuns în cele din urmă la marginea sistemului nostru solar.

"Nimic din ceea ce am lansat nu o va ajunge şi nici nu are niveluri comparabile de energie", a spus White. "Dar dacă am dori să prezicem cât timp ne-ar lua să ajungem la cea mai apropiată stea din sistem, cum ar fi Alpha Centauri, ne-ar trebui aproximativ 75.000 de ani pentru a ajunge acolo."

Cu toate acestea, Alpha Centauri este situată la o distanţă de numai 4,3 ani-lumină. Societatea Interplanetară Britanică a descoperit în anii 1970 că, pentru ca o sondă robotică să călătorească aproximativ 6 ani-lumină în 50 de ani, până la Steaua lui Barnard, ar fi necesară o navă spaţială de 54.000 de tone metrice, 92 la sută din ea reprezentând carburant.

"Când cineva mi-a comunicat acest rezultat - că este nevoie de o navă de 54.000 de tone metrice pentru a merge şi a face ceva interstelar în 50 de ani - mi-am spus că trebuie să analizez unele lacune din fizică pentru a vedea dacă putem găsi alte modalităţi pentru a face acest lucru posibil măcar ipotetic", a afirmat White.

Cercetătorii speră să reducă considerabil cantitatea de energie necesară pentru o călătorie interstelară, prin optimizarea grosimii bulei warp într-un inel plan asemănător cu o gogoaşă şi prin oscilarea intensităţii sale pentru a reduce rigiditatea spaţiu-timp.

"Matematica ne-ar permite să mergem pe Alpha Centauri în două săptămâni, după timpul măsurat de ceasurile de pe pământ", a declarat White. "Deci ceasul cuiva aflat la bordul navei spaţiale ar indica aceeaşi oră ca cel al cuiva din centrul de control al misiunii de aici, din Houston."

"Nu există forţe mareice, probleme nejustificate, iar acceleraţia corespunzătoare este zero. Când se porneşte câmpul, lumea nu dă cu capul de pereţi, asta fiind o excursie foarte scurtă şi tristă."

Ideea unei regiuni spaţiale warp poate fi comparată cu stafidele din pâine.

"Când puneţi aluatul într-o tavă, sunt puţine stafide mici în pâine", a explicat White. "Când coaceţi pâinea, ea se ridică şi stafidele se deplasează una spre alta."

"Asta e conceptul inflaţiei dintr-o perspectivă terestră, cu excepţia faptului că în astrofizică este chiar spaţiul fizic real cel care îşi schimbă caracteristicile."

White este încrezător că vom putea "întreprinde o călătorie îndrăzneaţă" cu viteză superlumincă, în această viaţă.

"Încercăm să facem ceva la nivel local, astfel încât să putem comprima spaţiul din faţa noastră şi să extindem spaţiul din spatele nostru, într-un mod care ne-ar permite să mergem oriunde vrem foarte repede, în timp ce respectăm şi porunca a 11: Nu trebuie să depăşiţi viteza luminii", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură