Naveta spaţială ’Parker Solar Probe’ doboară recordul apropierii de Soare

Naveta spaţială ’Parker Solar Probe’ lansată de NASA a reuşit, în doar 78 de zile de călătorie în spaţiu, să bată recordul în ceea ce priveşte apropierea de Soare a unui obiect construit de oameni.
Parker Solar Probe
Parker Solar Probe (NASA/JHUAPL)

Conform calculelor efectuate de echipa responsabilă de naveta Parker Solar Probe, pe 29 octombrie misiunea a depăşit recordul în vigoare la acea dată, de 42,72 milioane de kilometri distanţă faţă de suprafaţa Soarelui. Recordul anterior privind apropierea de Soare a fost stabilit de naveta spaţială germano-americană Helios 2, în aprilie 1976. Pe măsură ce misiunea Parker Solar Probe avansează, naveta îşi va doborî în mod repetat propriile recorduri, culminând cu apropierea finală la 6,16 milioane kilometri de Soare, planificată pentru 2024.

„Sunt doar 78 de zile de când a fost lansată Parker Solar Probe şi ne-am apropiat de steaua noastră mult mai mult decât orice altă navetă spaţială din istorie”, a declarat într-un comunicat managerul de proiect Andy Driesman de la Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory din Laurel, Maryland (SUA). „Este un moment de mândrie pentru echipă, deşi ne concentrăm atenţia asupra primei întâlniri solare, care începe la 31 octombrie.”

La 29 octombrie, Parker Solar Probe a bătut, de asemenea, recordul de viteză pentru o navă spaţială în raport cu Soarele, depăşind 246.960 kilometri pe oră. Aceasta a fost viteza maximă heliocentrică stabilită de Helios 2 în aprilie 1976.

Echipa navetei Parker Solar Probe măsoară periodic viteza şi poziţia exactă a acesteia folosind reţeaua NASA Deep Space Network (DSN). DSN trimite un semnal navetei, care îl retransmite la DSN, permiţând echipei să determine viteza şi poziţia navetei spaţiale în funcţie de timpul şi caracteristicile semnalului. Viteza şi poziţia lui Parker Solar Probe au fost calculate folosind măsurătorile DSN efectuate la 24 octombrie, iar echipa a folosit aceste informaţii împreună cu forţele orbitale cunoscute pentru a calcula viteza şi poziţia navetei spaţiale din acel moment.

Parker Solar Probe şi-a început prima întâlnire solară pe 31 octombrie şi va continua să zboare din ce în ce mai aproape de suprafaţa Soarelui până când va ajunge la primul periheliu, punctul cel mai apropiat de Soare, la 5 noiembrie. Sonda spaţială se va confrunta cu condiţii de căldură şi de radiaţii extreme în timp ce va oferi omenirii observaţii fără precedent despre stea, ajutându-i pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă fenomene care i-au deconcertat timp de zeci de ani.

Aceste observaţii vor adăuga cunoştinţe cheie la eforturile făcute de NASA de a înţelege Soarele, ale cărui condiţii schimbătoare se pot răspândi până în Sistemul Solar, afectând Pământul şi alte planete.

Articole de referinţă: NASA: Parker Solar Probe Breaks Record, Becomes Closest Spacecraft to Sun; NASA: Parker Solar Probe Becomes Fastest-Ever Spacecraft

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură