Bumacov: Agricultura din Moldova nu are altă şansă decât să corespundă standardelor UE

(photos.com)

"Moldova va avea de parcurs un drum anevoios, pentru ca produsele sale să corespundă standardelor europene", consideră ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. Potrivit "Infotag", ministrul a spus sâmbătă, în cadrul Adunării Solemne cu ocazia zilei profesionale a agricultorilor că "acest fapt presupune multe eforturi şi cheltuieli, dar o altă şansă ţara nu are".

"Trebuie să schimbăm mentalitatea cetăţenilor noştri, deoarece este vorba despre modernizare şi investire. Nimănui nu-i place concurenţa, dar această cale este unica posibilitate pentru a progresa. Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a corespunde cerinţelor UE şi atunci agricultura va obţine un suport enorm din partea europenilor", a spus Vasile Bumacov.

Potrivit spuselor ministrului, "nu trebuie să ne fie frică de deschiderea pieţei moldoveneşti pentru produsele europene, deoarece acestea nu vor afecta considerabil economia naţională".

"Mărfurile din statele-membre ale UE sunt importate şi astăzi în Moldova, nu putem spune că după semnarea Acordului de Asociere fluxul acestora se va mări. Nu suntem un imperiu de nepătruns şi nu avem dreptul să ne ascundem de comunitatea internaţională. Cu cât mai mult vom amâna acest proces cu atât mai mult vom avea de pierdut", este convins ministrul.

Demnitarul a amintit că în 2014 vinificatorii moldoveni vor putea să-şi comercializeze liber mărfurile pe piaţa europeană şi să nu suporte pierderi din cauza problemelor de pe pieţele tradiţionale, cum ar fi cea din Rusia.

"Nu putem spune cu certitudine când vom putea vorbi despre exportul de cereale în UE, cu toate că în acest domeniu nu există probleme. Avem cote bune la export, care, în viitorul apropiat se vor păstra, deoarece acest fapt este prevăzut în textul Acordului de Asociere. De asemenea, produsele noastre sunt exportate şi pe alte pieţe şi îmi doresc să avem o infrastructură corespunzătoare pentru a putea extinde colaborarea cu aceste pieţe. În privinţa fructelor problema noastră constă în răcire, selectare şi ambalare. Este necesară investirea acestui sector pentru a putea corespunde cerinţelor europene", consideră ministrul.

Potrivit spuselor sale, subvenţionarea producătorilor agricoli în 2014 se va majora până la 500 mil. lei.

"Nu putem spune cu certitudine câţi bani va primi fiecare fermier. Este important să investim în dezvoltare, în efectivitate. La finele fiecărui an, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în colaborare cu Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură efectuează o analiză. Unde este înregistrată cea mai mare efectivitate acolo se şi investeşte. Anul trecut agricultorii primeau subvenţii în sumă de 280 lei/ha, anul acesta mărimea subvenţiilor a depăşit 300 lei/ha. De asemenea, acordăm ajutor fermierilor care au suportat pierderi, în mediu, de 200 lei/ha pentru grâu şi 350 lei/ha pentru porumb", a spus Vasile Bumacov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe