Bulgaria: Nemulţumirea faţă de guvern este cea mai mare printre cei mai săraci (presă)

Vedere generală a Parlamentului bulgar.
Vedere generală a Parlamentului bulgar. (DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images)

Cei mai săraci bulgari care lucrează sunt şi cei mai nemulţumiţi de guvern, în ciuda afirmaţiei acestuia că face mult în lupta împotriva sărăciei, scrie miercuri cotidianul sofiot Sega, citând un studiu efectuat de Confederaţia Sindicatelor Independente bulgare.

Doar 11,5% şi 12,3% dintre reprezentanţii celor mai sărace două categorii de populaţie aprobă politica guvernului, în timp ce proporţia este de 22% în rândul celor cu venituri medii şi ea depăşeşte 30% la cei cu venituri ridicate. Studiul este reprezentativ la nivel naţional şi a fost efectuat pe un eşantion de 1.000 de persoane salariate.

Principalele cauze de nemulţumiri sociale sunt sărăcia şi şomajul, în timp ce în august 2013, când a fost realizat precedentul sondaj de opinie, motivul principal era lipsa de încredere în politicieni. Alte probleme care provoacă nemulţumirea oamenilor sunt corupţia, oligarhii, guvernarea netransparentă şi perpetuarea crizei economice.

Numărul celor care susţin că sprijină protestele în stradă a crescut în comparaţie la 31,8%, faţă de luna august, când era de 30%. În acelaşi timp, doar 17,5% dintre bulgari cred că vor avea loc proteste mai mari care ar putea duce la alegeri anticipate. Cu toate acestea, trei din patru bulgari care lucrează cred că este nevoie de alegeri anticipate pentru că situaţia politică din ţară este instabilă.

Numai 10% dintre cei intervievaţi sunt de părere că guvernul premierului Plamen Oreşarski îşi va duce la final mandatul, care expiră în anul 2018.

În ciuda rezultatelor studiului, Confederaţia Sindicatelor Independente bulgare nu-şi va îndemna membrii să protesteze pentru a cere alegeri anticipate, a declarat preşedintele organizaţiei, Plamen Dimitrov. El a avertizat însă că se va putea ajunge la proteste dacă cineva decide să reducă drepturile muncitorilor sau dacă nu se rezolvă problema restanţelor salariale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe