Statele Unite şi Marea Britanie susţin că Ucraina nu este un câmp de luptă între Est şi Vest

Petro Poroshenko, Vitali Kliciko, Arseni Iatseniouc şi  John Kerry la Conferinţa pentru Securitate din Munchen. 2 ianuarie 2014.
Petro Poroshenko, Vitali Kliciko, Arseni Iatseniouc şi  John Kerry la Conferinţa pentru Securitate din Munchen. 2 ianuarie 2014. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Secretarul de Stat american, John Kerry, şi omologul său britanic, William Hague, au susţinut, în urma întâlnirii desfăşurate marţi la Washington, că Ucraina nu se rezumă la o confruntare „între Est versus Vest”, notează The Telegraph.

Îngrijorările puterilor occidentale cu privire la faptul că Ucraina ar putea fi divizată au venit pe fondul protestelor pro-Rusia din estul şi sudul Ucrainei, cât şi al presiunilor exercitate de oficialii de la Kremlin, care nu recunosc noile schimbări din executivul de la Kiev.

Momentan, autorităţile interimare se confruntă cu o tensiune majoră din cauza diferendelor dintre puterile politice ale opoziţiei, cererilor populaţiei pe care o reprezintă, la toate acestea adăugându-se şi presiunile cauzate de situaţia economică dificilă a ţării.

Pentru întărirea coeziunii Ucrainei ca stat, ”ţara are nevoie de asistenţă financiară din mai multe surse, inclusiv din Rusia. Totuşi, pentru a combate ”cultura corupţiei” accentuată, din Ucraina, comunitatea internaţională, împreună cu noua conducere, pot aborda problema astfel încât ţara să ”îndeplinească condiţiile”, politice şi economice necesare, a susţinut William Hague.

Luni, în timp ce circa 10.000 de oameni strigau la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, navele militare ruseşti încărcate cu soldaţi au debarcat pe coasta ucraineană a peninsulei Crimeea.

Hague a mai îndemnat liderii interimari din Ucraina să ”formeze un guvern complet, care să includă şi persoane din estul şi sudul Ucrainei”.

În timp ce Kerry, cât şi o parte din congresmanii americani, ţineau linia cu privire la ”păstrarea integrităţii teritoriale din Ucraina” împreună cu Rusia, mai mulţi senatori de la Washington au avertizat că ”Putin are propriile priorităţi şi s-ar putea dovedi inconsistent”.

Ca fostă parte a Uniunii Sovietice, Ucraina este considerată de Putin ”Bijuteria Coroanei” şi este puţin improbabil să se nu se amestece în procesul de luare a deciziilor de la Kiev, au mai adăugat senatorii americani.

În final, Kerry a mai sugerat ca problema economică a Ucrainei să fie rezolvată cu ajutorul FMI, Statele Unite fiind pregătite să completeze suma necesară.