Bruxelles-ul ameninţă Italia cu sancţiuni dacă nu îşi modifică planul bugetar pentru 2019

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare.
Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare. (John Thys/AFP/Getty Images)

UE avertizează Italia că vor fi aplicate sancţiuni dacă aceasta nu va lua măsuri de modificare a planului bugetar pentru anul 2019.

Comisarul UE pentru Economie, Pierre Moscovici, a afirmat că Roma trebuie să realizeze că nu se poate rupe de normele fiscale ale Uniunii, pe care le-a încălcat deja prin planul său bugetar, potrivit Express.co.uk.

UE este îngrijorată că propunerile bugetare vor mări datoria publică a Italiei ca urmare a planului Romei de a creşte nivelul cheltuielilor.

Bruxelles-ul a cerut ca Roma să prezinte un buget revizuit, însă Italia insistă că trebuie să îşi crească deficitul la 2,4%, ceea ce este împotriva normelor fiscale ale blocului, proiectate pentru a proteja zona euro.

Moscovici a susţinut: “Doresc un dialog, însă în cele din urmă pot fi aplicate sancţiuni dacă nu putem ajunge la un acord.

În 13 noiembrie ne aşteptăm la un răspuns precis din partea guvernului italian”.

Moscovici a precizat că următorul pas al Italiei depinde de răspunsul dat de aceasta privind bugetul.

“Mingea este în terenul Italiei acum. Statele membre trebuie să respecte în întregime alegerile democratice naţionale, dar acestea nu trebuie să fie împotriva reglementărilor noastre”.

Totuşi, coaliţia guvernamentală eurosceptică a lui Matteo Salvini, vicepremier şi lider al partidului la Liga, a refuzat să îşi schimbe poziţia şi să modifice planul bugetar.

În mod tradiţional, Comisia Europeană a aşteptat datele finale referitoare la finanţele publice înainte să ia măsuri disciplinare împotriva statelor din zona euro.

Sancţiunile ar putea include o amendă de până la 0,2% din PIB-ul Italiei, suspendarea a miliarde de euro sub formă de fonduri UE şi o monitorizare fiscală mai strictă de către Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.

UE ar putea lua măsuri chiar mai dure, respectiv o amendă de până la 0,5% din PIB-ul Italiei, preluarea controlului asupra planurilor Italiei de a face noi datorii, precum şi reducerea creditelor de miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii.

Ministrul italian de finanţe, Giovanni Tria, a afirmat că Roma şi Comisia Europeană vor continua să discute pe tema bugetului Italiei.

“Avem unele neînţelegeri, dar acest lucru nu înseamnă că nu avem un dialog, un dialog constructiv între Comisie şi Italia”, a precizat Tria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe