Braconajul elefanţilor este în creştere în Gabon

Cinci tone de fildeş în valoare de aproximativ 14 milioane de dolari aşteaptă să fie arse pe 27 iunie 2011 în Libreville, capitala lui Gabon, pentru a marca angajamentul guvernului de a lupta cu braconierii
Cinci tone de fildeş în valoare de aproximativ 14 milioane de dolari aşteaptă să fie arse pe 27 iunie 2011 în Libreville, capitala lui Gabon, pentru a marca angajamentul guvernului de a lupta cu braconierii (Wils Yanick Maniengui / AFP / GettyImages)

Cel puţin 11.000 de elefanţi au fost ucişi în ultimii opt ani pentru fildeş, într-un parc naţional din Gabon, care găzduia cea mai mare populaţie de elefanţi la un moment dat, potrivit unui sondaj publicat miercuri.

Două treimi din elefanţii din Minkebe Park din Gabon, o ţară situată pe coasta de vest a Africii, au dispărut din 2004, potrivit Wildlife Conservation Society (WCS), care a comandat sondajul. Cei mai mulţi dintre elefanţi au fost ucişi în ultimii cinci ani.

"Această veste tristă din Gabon confirmă faptul că fără un angajament global, populaţiile mari de elefanţi vor deveni în curând de domeniul trecutului," a declarat preşedintele şi directorul executiv al WCS, Cristian Samper, într-un comunicat de presă.

"Noi credem că elefanţii încă mai pot fi salvaţi, dar numai dacă naţiunile îşi vor spori considerabil eforturile de a opri braconajul şi vor elimina comerţul ilegal cu fildeş printr-o mai bună aplicare a legii şi o reducere a cererii."

De-a lungul ultimilor ani cererea pentru fildeş a crescut, aceasta fiind alimentată în principal de ţările asiatice, inclusiv China, Vietnam şi Tailanda. Fildeşul, care poate ajunge până la 900 de dolari pentru un kilogram în China, este utilizat pentru fabricarea unor produse de lux, inclusiv bijuterii şi statuete ale lui Buddha.

"În iunie 2011 a fost detectată o creştere semnificativă a activităţii umane în Minkebe Naţional Park şi în zona sa tampon. O tabără mică de 300 de persoane care se ocupau cu mineritul artizanal de aur s-a extins până la 5.000 de mineri, braconieri şi traficanţi de arme şi de droguri", a indicat comunicatul de presă. "Autorităţile parcului estimează că între 50 şi 100 de elefanţi au fost ucişi zilnic."

Oficialii din Gabon au declarat că au adus 120 de soldaţi şi 400 de personal suplimentar în acest parc, pentru a apăra elefanţii de braconieri, dar au recunoscut că aceste măsuri nu sunt suficiente, în conformitate cu WCS.

"Dacă nu facem ceva pentru a rezolva repede problema braconajului, atunci viitorul elefanţilor din Africa este sortit pieirii. Aceste rezultate noi ilustrează cât de stringentă a devenit situaţia. Acţiunile noastre din timpul acestei decade vor determina dacă aceste specii iconice vor supravieţui", a declarat Lee White, şeful Agence Naţionale des Parcs Nationaux din Gabon, în comunicatul de presă.

Braconierii sunt de obicei înarmaţi cu puşti puternice şi ferăstraie pentru a tăia colţii şi au tabere în locaţii secrete din pădurile tropicale din Gabon, potrivit unei declaraţii a guvernului din Gabon.

Un oficial al parcului a declarat pentru Reuters că ei provin în principal din Camerun, unde guvernul şi-a intensificat eforturile de combatere a braconajului prin desfăşurarea de soldaţi şi elicoptere militare.

"Din moment ce preţul pe piaţă neagră pentru fildeş creşte în fiecare an ... ţara este vizată de cei mai răi braconieri din Africa Centrală", a declarat biroul preşedintelui Ali Bongo Ondimba pentru AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe