Bătălii cu morile de vânt: premierul spaniol încearcă, fără succes, să oprească separatismul catalan virtual

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Oscar Del Pozo/AFP/Getty Images)

Liderul socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat joi, că guvernul sau nu va permite Cataloniei să obţină independenţa „online”.

Spania şi-a intensificat eforturile de a controla activitatea grupurilor separatiste şi a partidelor pe internet.

Sanchez se confruntă cu alegeri parlamentare în 10 noiembrie, iar rezultatul acestora va depinde într-o oarecare măsură de modul în care alegătorii reacţionează la valurile de proteste uneori violente care au urmat sentinţelor date liderilor separatişti catalani în această lună.

Sondajele de opinie arată că partidul său socialist conduce, dar cu mai puţine locuri decât la alegerile anterioare din aprilie, în parte deoarece partidele de dreapta au primit un impuls din partea alegătorilor supăraţi de tulburările din bogata regiune a Cataloniei.

„Le spun separatiştilor catalani: nu va exista independenţă, nici offline, nici online. Statul de drept va fi la fel de puternic online ca în lumea reală ”, a declarat Sanchez pentru radio Onda Cero, citat de Reuters.

Guvernul va adopta joi un decret prin care va obliga toate administraţiile publice să găzduiască site-urile web în Uniunea Europeană, o acţiune care, oficial, are drept scop oprirea separatiştilor „republicii digitale”.

Mişcarea face parte dintr-o represiune mai amplă a autorităţilor spaniole privind activitatea online a separatiştilor.

Un judecător spaniol a ordonat închiderea grupului de separatişti catalani Tsunami-ul Democrat. Măsura este prostească deoarece a determinat mutarea grupului pe un alt domeniu.

Luptându-se cu morile de vânt, o specialitate spaniolă, poliţia a solicitat companiei GitHub, care găzduia grupul, deţinută de Microsoft, să blocheze o aplicaţie a celor de la Tsunami-ul Democrat.

Un purtător de cuvânt al companiei GitHub a declarat pentru publicaţia El Pais că a făcut acest lucru, însă grupul a menţionat că aplicaţia sa - al cărei obiectiv este să comunice acţiunile grupului - ar putea fi descărcată în continuare printr-un link postat pe platforma de mesagerie Telegram.

Politicieni separatişti, inclusiv fostul preşedinte regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, au înfiinţat un „Consiliu pentru Republica Catalană” online, care ar avea aproximativ 80.000 de adepţi.

Partidul Junts per Catalunya al lui Puigdemont (JxCat) a inclus în programul său electoral un plan de creare a unei republici digitale înainte de a putea exista una reală.

În mod separat, Tsunami-ul Democrat a cerut joi oamenilor să iasă în stradă pe 9 noiembrie, în ajunul alegerilor parlamentare, cu intenţia de a perturba ziua preelectorală, când nu sunt permise evenimente electorale.

Grupul a chemat oamenii să organizeze evenimente culturale, politice şi festive pe parcursul a şase ore pe 9 noiembrie, pentru a îndemna „statul spaniol să reflecteze” asupra pedepselor cu ani grei de închisoare la care sunt condamnaţi liderii catalani, a scris acesta pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe