Bashar al Assad acuză SUA de vânzarea de petrol furat către Turcia

Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Captură Foto)

Preşedintele Donald Trump a menţionat anterior că, în ciuda retragerilor de trupe din Siria, forţele americane vor rămâne în Siria pentru a „păstra petrolul”, provocând un scandal, întrucât măsura încalcă legile internaţionale împotriva jafului.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a acuzat Statele Unite că vinde petrolul pe care trupele americane îl fură din ţara sa către Ankara. Potrivit dictatorului sirian, câteva mii de soldaţi americani, inclusiv personalul companiilor private de securitate, au ocupat în prezent vaste teritorii din Siria.

"Înainte de americani, în primele zile, Jabhat al-Nusra folosea puţurile; după ce Daesh a venit şi a alungat al-Nusra - sau mai degrabă când s-a contopit cu al-Nusra şi au devenit toţi Daesh, au furat ei petrolul. Îl vindeau prin Turcia. Acum, America este cea care fură petrol şi îl vinde Turciei", a spus Assad.

Dictatorul sirian a afirmat, de asemenea, că Washingtonul se bazează pe teroriştii din Siria, afirmând că forţele americane vor părăsi ţara atunci când nu va exista nicio perspectivă pentru prezenţa americană după eliberarea ţării. Potrivit acestuia, în acest moment există cel puţin câteva mii de trupe şi mercenari americani care luptă în ţară.

"SUA se bazează foarte mult pe companii militare private asemănătoare cu Blackwater în acest război. Aşadar, chiar dacă au câteva sute de soldaţi americani în Siria, mai au câteva mii - poate chiar zeci de mii - de civili care lucrează pentru aceste companii militare private şi care luptă în Siria. Prin urmare, cifra exactă este dificil de stabilit, dar cu siguranţă sunt câteva mii de oameni ", a adăugat preşedintele sirian.

În acest moment, nici autorităţile turce şi nici armata americană nu au comentat declaraţia.

Rusia este şi ea prezentă în Siria, inclusiv cu mercenari, o prezenţă marcabilă fiind cea a Grupului Wagner, asociat cu oligarhul rus Evghenii Prigojin.

La sfârşitul lunii octombrie, armata rusă a dat publicităţii un raport detaliat despre activităţile americane de contrabandă cu petrol din Siria, folosind date obţinute prin sateliţi. Potrivit acestora, Pentagonul, CIA şi contractorii militari privaţi au convenit să se angajeze în operaţiuni de contrabandă cu miliţiile kurde şi companiile petroliere controlate de SUA, rezultând în profituri de peste 30 de milioane USD pe lună.

În 2011, producţia de petrol din Siria s-a ridicat la aproximativ 375.000 de barili pe zi, dar producţia a scăzut dramatic de atunci, din cauza războiului civil.

Situaţia s-a agravat şi atunci când grupul terorist Daesh a capturat o parte din estul Siriei, unde se află aproximativ trei sferturi din rezervele sale de petrol, folosind veniturile obţinute din vânzarea de petrol pentru finanţarea luptelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe