Băsescu: România are ca prioritate la Consiliul European Acordul de Asociere UE-R. Moldova

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că România are ca prioritate la Consiliul European din 7-8 februarie solicitarea ca Acordul de Asociere UE-R. Moldova să fie finalizat cât mai repede posibil, pentru a putea fi semnat anul acesta.

„Noi avem ca prioritate solicitarea ca Acordul de Asociere dintre UE şi R. Moldova să fie finalizat cât mai rapid, în aşa fel încât cel mai târziu în noiembrie, la Vilnius, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, să fie semnat acest acord între UE şi R. Moldova”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

Acest subiect va fi abordat în cadrul discuţiilor privind contribuţia comerţului internaţional la creştere economică şi la creşterea locurilor de muncă.

A 14-a rundă de negocieri între Republica Moldova şi Uniunea Europeană pentru semnarea Acordului de Asociere a avut loc luna trecută, la Chişinău, iar următoarea rundă de negocieri urmează să aibă loc la 14 martie, la Bruxelles.

Un al doilea subiect pe agenda Consiliului European priveşte situaţia din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii şi reacţia UE la evenimentele din aceste zone. „În interiorul acestui subiect, se va dezbate situaţia din Siria şi situaţia din Mali. În cazul în care se va pune problema contribuţiilor pentru Mali, România a aprobat în CSAT-ul de săptămâna aceasta o contribuţie cu instructori şi, eventual, ofiţeri de stat major, 10 persoane, şi cantităţi importante de material militar pentru armata statului Mali, în eventualul ei proces de formare şi consolidare”, a explicat Traian Băsescu.

Cel de-al treilea subiect, şi cel mai important, este cadrul financiar multianual 2014-2020, asupra căruia şefii de stat şi de guvern speră să ajungă la un acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne