Băsescu: Proiectul Deveselu merge înainte, există un singur risc

(PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

Investiţia în scutul antichetă american de la Deveselu se va desfăşura în continuare, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, după ce în presa americană au apărut concluziile unor rapoarte conform cărora sistemul nu ar fi eficient.

"Eu nu pot să comentez apariţii în presă. Proiectul Deveselu merge înainte, vă pot spune că există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil. Sper că nu ne pricopsim cu această etichetă în perioada următoare. Deci în opinia mea nu avem un astfel de risc", a afirmat Băsescu.

În presa americană, s-a scris că scutul antirachetă din Europa nu poate proteja teritoriul SUA de rachetele iraniene.

Concluziile rapoartelor

Scutul antirachetă amplasat în ţara noastră în localitatea Deveselu ar putea să nu fie prea eficient în faţa rachetelor iraniene, conform unui raport secret al Departamentului Apărării al SUA. Reprezentanţii Armatei au precizat că problemele pot fi rezolvate, chiar dacă va fi dificil. Ei au în vedere mai multe soluţii, printre care şi aceea ca interceptorii de rachete din Polonia şi România să fie relocaţi pe nave în Marea Nordului, cu toate că măsura ar fi periculoasă din punct de vedere diplomatic, informează Fox News.

Îndoieli în privinţa eficacităţii scutului antirachetă din Europa apar în mai multe rapoarte guvernamentale şi ştiinţifice. Modul în care s-a acţionat a fost criticat de unii republicani care au afirmat că lucrurile s-au făcut în grabă pentru a calma Rusia, dar nu s-a întâmplat aşa. Ruşii au criticat sistemul american pe care l-au considerat îndreptat împotriva rachetelor lor.

Studiile care arată posibila ineficienţă a sistemului antirachetă american ar putea fi folosite de membrii Congresului pentru a decide tăierea cheltuielilor în acest scop, pe fondul reducerii resurselor bugetare alocate în scopuri militare. Este vorba despre cheltuieli care se ridică la miliarde de dolari pentru un sistem care s-ar putea dovedi ineficient.

Concluziile studiilor au fost prezentate congresman-ilor de către Government Accountability Office, aripa nepartizană a Congresului care se ocupă de investigaţii şi audit. Informarea a fost publică şi a fost prezentată de Associated Press.

Din studii a mai rezultat că interceptorul, care ar urma sa protejeze SUA, se află în primele stadii de dezvoltare şi capacităţile lui nu sunt cunoscute. Americanii sunt deja protejaţi de alte sisteme de apărare antirachetă, iar interceptorii din Europa ar putea fi folosiţi pentru a-i apăra pe aliaţii europeni şi trupele americane staţionate pe continent, precum şi radarele americane din Europa.

În rapoartele secrete se mai arată că România nu este un loc suficient de bun pentru un interceptor care să protejeze Statele Unite. S-a mai atras atenţia că nu au fost realizate mai devreme studii pentru a se constata dacă interceptorii sunt sau nu eficienţi. În plus, scutul antirachetă ar avea erori de producţie, s-au realizat depăşiri ale costurilor, ar mai fi şi probleme cu radarele şi unii senzori care nu pot distinge între focoase şi alte obiecte. Un raport al Academiei Naţionale de Ştiinţe recomandă anularea fazei a patra a sistemului şi mobilizarea interceptorilor pe coasta de est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne