Băsescu, îngrijorat de raportul MCV din decembrie

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, desfăşurată la Palatul Cotroceni, că România are dificultăţi să convingă Europa că "politicul n-ar sări cu picioarele pe Justiţie, dacă ar putea", având în vedere că ”zilnic partenerii noştri europeni aud declaraţii împotriva instituţiilor care ţin de justiţie de la oameni politici importanţi”.

"Principalele noastre obiective sunt legate de securitate - şi asta înseamnă consolidarea României în NATO -, şi de integrare europeană, şi asta înseamnă paşi către Schengen, paşi către zona euro şi un Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care să arate progresele Justiţiei. Sigur, este destul de greu, având în vedere că zilnic partenerii noştri aud declaraţii împotriva instituţiilor care ţin de justiţie de la oameni politici importanţi, să convingem că politicul n-ar sări cu picioarele pe Justiţie dacă ar putea", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele speră că politicienii de vârf vor înţelege că prin atitudinile lor critice faţă de instituţiile din domeniul justiţiei, în contextul raportului pe MCV pe Justiţie din luna decembrie, aduc de fapt deservicii României.

"Eu sper ca oamenii politici de vârf, în perioada următoare, mai ales că în decembrie vom avea un raport MCV, să înţeleagă faptul că nu fac niciun serviciu României făcând afirmaţii gratuite de genul ”Preşedintele i-a făcut doctorului Brădişteanu dosare”, sau altul care spune că preşedintele utilizează DNA-ul împotriva propriului partid. Astea sunt copilării lipsite de credibilitate, dar care pe dvs vă pun în situaţia de a le explica. Îmi este cunoscut faptul că aveţi acest tip de probleme", a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a afirmat că ţara noastră trebuie să facă dovada că este un stat de drept consolidat pentru a putea adera la spaţiul Schengen.

"Dincolo de procesele de integrare în UE marcate prin Schengen şi acces în zona euro, primul efect al evenimentelor din vara anului trecut îl ştiţi foarte bine: în octombrie 2012 trebuia să se decidă intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime. S-a amânat, urmând să convingem că suntem un stat de drept consolidat până în decembrie anul acesta. Să sperăm că vom reuşi şi să sperăm că se vor menţine ambele frontiere la intrarea parţială, frontiera aeriană şi frontiera maritimă. Aici, şi dvs, tuturor ambasadorilor din spaţiul UE, vă revine sarcina să pledaţi pentru intrare şi cu frontiera aeriană şi cu frontiera maritimă", le-a transmis Traian Băsescu ambasadorilor prezenţi la reuniunea de la Cotroceni.

Şeful statului vizează declaraţiile lui Ponta şi Antonescu

"PNL are mari probleme, am mai spus-o. Nu întâmplător ANI nu are altă activitate de un an decât PNL. Nu întâmplător cea mai mare parte din activitatea DNA pare să fie dedicată doar PNL. Nu întâmplător, se pare - nu e treaba mea, dar constat şi eu - domnul Nelu Iordache nu-şi aduce aminte decât de cel care i-a reziliat contractele, nu de cei care le-au încheiat. Nu întâmplător PNL nu coabitează cu Traian Băsescu şi cu regimul său împotriva cărora au cerut votul românilor. PNL nu plăteşte taxa de protecţie unor instituţii de presă, PNL nu negociază aceste lucruri", a declarat preşedintele PNL Crin Antonescu.

Liderul PNL a precizat că va discuta la sfârşitul lunii, la Constanţa, cu PSD, privind asumarea unei responsabilităţi comune în ceea ce priveşte funcţionarea partizană a unor instituţii care ar trebui să fie independente.

Victor Ponta a catalogat drept revoltător faptul că preşedintele a avut "nesimţirea" ca, după ce "i-a făcut dosar penal", să-l sune pe medicul Şerban Brădişteanu şi să-l roage să meargă în Turcia să analizeze starea de sănătate a lui Florin Cioabă.

"Mă bucur că doctorul Brădişteanu nu are termen la tribunal, că i-a făcut Băsescu dosar. Deci, Băsescu i-a făcut dosar penal şi acum l-a rugat să meargă în Turcia şi mă bucur că nu are termen la tribunal, că nu putea să meargă doctorul Brădişteanu, pentru că trebuia să se ducă la tribunal, unde i-a făcut Băsescu dosar. Apropos de ticăloşie şi de tupeu, după ce-i faci dosar penal unuia dintre cei mai buni medici din România, mai ai şi nesimţirea să-l suni la telefon să-l rogi să ajute pe cineva", a declarat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne