Băsescu, discurs în PE despre Revoluţie: Românii au fost smulşi cu tancurile sovietice din Europa valorilor

Traian Basescu in Parlamentul European
Traian Basescu in Parlamentul European (Screenshot)

Fostul preşedinte al ţării Traian Băsescu a avut, în calitate de europarlamentar PMP, iniţiativa unei dezbateri în Parlamentul European, pe tema Revoluţiei din România.

Astfel, la exact 30 de ani de la debutul Revoluţiei române din 1989 la Timişoara, europarlamentarul PMP Traian Băsescu a afirmat în discursul său din şedinţa legislativului UE că milioanele de români care au ieşit în stradă în urmă cu trei decenii au fost în faţa gloanţelor Armatei române care era întoarsă împotriva propriului popor.

„Se împlinesc exact astăzi 30 de ani de când Timişoara a răbufnit, într-un incident aparent banal, pe 16 decembrie 1989.

Pe 17 decembrie, regimul criminal al lui Ceauşescu trăgea în populaţie prin armata poporului. Revoluţia s-a extins de la Timişoara în toate oraşele ţării, milioanele de români au fost în stradă.

Brutalitatea regimului a fost materializată în peste 1142 de români împuşcaţi, 3200 de români răniţi, 700 de români torturaţi.

Cu toate acestea, oricare dintre milioanele de români care au ieşit în stradă a fost în faţa gloanţelor armatei române întoarsă împotriva propriului popor.

Dorinţa românilor de a reveni într-o Europă a valorilor, acolo de unde au fost smulşi cu tancurile sovietice a fost mult mai puternică decât teama de represiune.

Este un moment în care românii au spus „NU!” hotărât cu sacrificiul vieţii lor comunismului şi au revenit în familia europeană. Astăzi [ei] sunt în NATO, sunt în Europa, sunt acolo unde le este locul.

Aş încheia spunând că Uniunea Europeană nu este numai despre pace în Europa, Uniunea Europeană este şi despre interdicţia dictaturilor pe teritoriul Uniunii Europene”, a fost discursul preşedintelui Traian Băsescu cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei române.

Vedeţi materialul video aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne