Băsescu a respins afirmaţiile lui Puiu Popoviciu legate de ajutorul dat în dosarul Flota

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)

Presa a dat publicităţii joi mai multe stenograme din dosarul din instanţă al omului de afaceri Puiu Popoviciu şi în care apare şi numele preşedintelui Traian Băsescu. În discuţiile purtate de cei care au fost trimişi în judecată se face referire la o intervenţie la nivel înalt, informează Realitatea Tv.

Din stenograme rezultă că fostul şef al DGIPI, aşa-numitul Doi şi-un Sfert, încerca sa îl convingă pe anchetatorul DNA că Puiu Popoviciu avea relaţii de afaceri cu fratele lui Traian Băsescu:

"Petru Pitcovici: Păi nu ştii că el (Puiu Popoviciu) e asociat cu fratele lui Băsescu în firmă?
Ion Motoc: De unde să ştiu...
Petru Pitcovici: E asociat cu frate-său. Şi a vorbit cu Băse şi Băsescu a zis: Bă, îţi dau cuvântul meu de onoare că nu m-am văzut cu Ţuluş faţă în faţă, am vorbit doar la telefon şi i-am zis: Bă, las-o bă în ... de treaba, e de trei ani, sau mă trimiteţi în judecată cu el, bă? Mă cheamă când mi-e lumea mai dragă. Mă văd ăştia p-acolo. Ce firmă îmi pune pe port?".

Şeful Diviziei Operaţiuni a DGA a discutat cu aceluiaşi anchetator despre faptul că premierul şi preşedintele ar fi stat la rând la uşa lui Popoviciu.

"Cornel Şerban: Cum să-ţi zic?! La el fac coadă să intre Tăriceanu şi Băsescu (spunea de Popoviciu)", se arată în stenograme.

Popoviciu i-a povestit fostului şef al DGIPI că l-ar fi scăpat pe Traian Băsescu de Dosarul Flota.

"Puiu Popoviciu: Am un amic pe care...dintr-un anumit joc de...cred că ştie Cornel istoria. L-am scăpat de puşcărie, de arestare. Trebuia să fie arestat pe nouăsprezece iulie, 2004, sub influenţa lui Năstase ...TRAIAN BĂSESCU
Şerban Cornel: TRAIAN BĂSESCU!
Puiu Popoviciu: De aia mă bag, EU l-am scăpat!
Ion Motoc: Dosarul Flota!
Puiu Popoviciu: Având o relaţie foarte apropiată la vremea aia cu Talpeş, nu ştiu ce... Treaba...el ştie foarte bine! Eu l-am anunţat, că i-am dat vestea. A...din cauza acestui subiect...eu am fost la el ultima dată, deşi cu membrii familiei lui m-am văzut destul de des şi am o relaţie foarte bună. Chiar jenant, aia mare...
Şerban Cornel: ...da
Puiu Popoviciu: Ioana îmi spune "sărut-mâna" are şi ea o vârstă, e mai mare ca fiică-mea. Nu-s popă!
Puiu Popoviciu: Când m-am dus la el în noiembrie, anul trecut şi am stat..relaţia-i foarte mişto, repet! Bem un whisky, nu ştiu ce...Am stat la birou două ore şi jumătate de... După douăzeci de minute stătea la birou, eu în faţă, pe unu din cele două scaune, după vreo douăzeci de minute de discuţii, aşa, a spus: Bei un whisky? "Dom'le, dacă-i gratis şi-i cu gheaţă, da, da!", se menţionează în stenograme.

Replica Administraţiei Prezidenţiale

Administraţia Prezidenţială a precizat că preşedintele Traian Băsescu nu a avut niciodată întrevederi şi convorbiri private cu Puiu Popoviciu şi respinge afirmaţiile omului de afaceri.

"Sunt încercările unei persoane de a se folosi de numele preşedintelui în vederea obţinerii unor favoruri. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, respinge afirmaţiile domnului Gabriel-Aurel Popoviciu, aşa cum reies din interceptările menţionate, şi le consideră nepermise şi regretabile invenţii şi încercări ale unei persoane de a se folosi de numele domniei sale în vederea obţinerii unor favoruri (aşa cum, de-a lungul timpului, au făcut şi alte persoane)", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

De ce este acuzat Popoviciu

Omul de afaceri Puiu Popoviciu şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA, Cornel Şerban şi Petru Pitcovici, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie în dosarul ”Afacerea Băneasa”. Cu toţii sunt acuzaţi de tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gabriel Aurel Popoviciu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi dare de mită, pe Ilie Cornel Şerban, director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI la data comiterii faptelor, şi pe Petru Daniel Pitcovici, şef al Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie la data comiterii faptelor.

Cei doi sunt acuzaţi de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

Vor fi judecaţi în acelaşi dosar Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV) la data comiterii faptelor, Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti la data comiterii faptelor - ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată - şi Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne