Barna reiterează că USR nu intră la guvernare. Ce condiţii pune pentru susţinerea noului Guvern

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Prezidenţiabilul Dan Barna a reiterat, luni, că USR nu va intra la guvernare decât după alegerile parlamentare şi că îşi va acorda votul de învestitură unui Cabinet cu mandat scurt, însă doar dacă sunt îndeplinite câteva condiţii, precum anularea legii recursului compensatoriu sau votarea iniţiativei “Fără Penali în funcţii publice”.

“Voi merge mâine la încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni. Până la sfârşitul acestei zile voi avea o discuţie cu liderii USR din teritoriu pentru a stabili condiţiile în care am putea să acordăm un vot de învestitură unui cabinet de tranziţie. Alianţa USR PLUS a spus constant că va intra la guvernare doar după alegerile parlamentare”, a afirmat Barna pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR a subliniat că poziţia adoptată de partidul său rămâne fermă, adică, “în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare şi ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricărei strategii”.

Totuşi, în pofida acestei situaţii, Dan Barna a precizat că “putem însă să acordăm votul de învestitură unui cabinet care îşi asumă o durată de viaţă limitată pentru pregătirea alegerilor”, adăugând că va propune colegilor săi “să cerem mâine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate”.

“Există deja în USR şi în Alianţă un consens pentru câteva condiţii ce ţin de valori, fără de care USR nu va da vot de învestitură. Noi le-am susţinut deja de multă vreme şi pot fi rezolvate foarte rapid prin procedură parlamentară, care trebuie să aibă loc înainte de orice alt vot. E o probă de funcţionare şi responsabilitate a majorităţii care ar urma să voteze guvernul şi o dovadă minimală de bună credinţă privind direcţia ţării în perioada următoare”, a declarat liderul USR.

În plus, Dan Barna a ţinut să sublinieze că doar după îndeplinirea acelor condiţii “vom putea vorbi despre noul guvern şi celelalte obiective ce trebuie să se regăsească în mandatul său”.

În ceea ce priveşte respectivele condiţii, liderul USR a susţinut că acestea sunt următoarele:

- Adoptarea legii privind alegerile pentru primari în două tururi - esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi recuperarea democraţiei la nivel local.
- Votarea iniţiativei “Fără Penali în funcţii publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
- Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de Comisar European ce revine României.
- Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

“Toate aceste lucruri se pot întâmpla într-o zi de muncă la Parlament”, a conchis candidatul în cursa pentru Cotroceni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne