Barcelona: Sute de mii de catalani cer eliberarea a doi lideri separatişti

Aproximativ 200.000 de persoane au protestat în Barcelona, cerând eliberarea din închisoare a doi lideri catalani ce militează pentru independenţă. O instanţă din Madrid a afirmat că cei doi au implementat o “strategie complexă” pentru a obţine independenţa Cataloniei.
Protest împotriva arestării a doi oficiali catalani pro-independenţă, Barcelona, 17 octombrie 2017.
Protest împotriva arestării a doi oficiali catalani pro-independenţă, Barcelona, 17 octombrie 2017. (Captură Foto)

Străzile Barcelonei au fost inundate marţi de aproximativ 200.000 de persoane cerând eliberarea din detenţie a doi lideri catalani ce militează pentru independenţă, acuzaţi de răzvrătire. Organizatorii protestului au afirmat că au fost planificate şi alte acţiuni similare.

Totodată, proteste cu lumânări aprinse au avut loc în Girona, Reus şi alte oraşe catalane împotriva deciziei luate luni de Curtea Naţională din Madrid de a-i ţine în spatele gratiilor pe Jordi Cuixart, şeful Adunării Naţionale Catalane, şi Jordi Sanchez, liderul organizaţiei pro-independenţă Omnium Cultural pe durata investigaţiilor. Cei doi sunt acuzaţi de răzvrătire.

Înainte de protestele de marţi seara, purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull, a precizat că miniştrii regionali vor participa la evenimente, dar nu şi preşedintele catalan Carles Puigdemont. El a cerut oamenilor să rămână calmi. “Este cel mai bun tribut pe care îl putem oferi”, a afirmat el, făcând referire la Sanchez şi Cuixart.

Judecătorul din Madrid a declarat că cei doi bărbaţi au folosit reţelele sociale pentru a organiza proteste în 20-21 septembrie cu scopul de a obstrucţiona poliţia în încercarea de a opri pregătirile pentru referendumul din 1 octombrie privind independenţa Cataloniei.

Guvernul spaniol a afirmat luni că liderii catalani trebuie să clarifice, până joi, dacă regiunea îşi declară independenţa.

Puigdemont a făcut, în 10 octombrie, o declaraţie simbolică privind independenţa, dar a renunţat la scurt timp pentru a lansa negocieri cu Madridul.

Guvernul catalan nu a dat încă un răspuns oficial la noul ultimatum al Madridului, dar Turull a susţinut marţi că regiunea nu va ceda.

“Cedarea nu face parte din scenariile acestui guvern. Joi, nu vom oferi nimic în plus faţă de ce am oferit luni”, a adăugat el.

Premierul spaniol Mariano Rajoy ar putea decide să suspende autonomia Cataloniei prin declanşarea Articolului 155 din Constituţia Spaniei, în cazul în care guvernul regional nu va răspunde ultimatumului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe