Spania aresteaza doi lideri separatişti catalani

Doi lideri catalani pro-independenţă au fost acuzaţi de instigare la revoltă înaintea desfăşurării unui referendum ilegal în Catalonia. O judecătoare spaniolă a stabilit că cei doi au folosit reţelele sociale ca parte a unei “strategii complexe” pentru a împinge regiunea către obţinerea independenţei.
Jordi Sanchez (dr) şi Jordi Cuixart îşi salută susţinătorii în timp ce sosesc la un tribunal din Madrid, 16 octombrie 2017.
Jordi Sanchez (dr) şi Jordi Cuixart îşi salută susţinătorii în timp ce sosesc la un tribunal din Madrid, 16 octombrie 2017. (Captură Foto)

O judecătoare spaniolă a decis luni că doi lideri ai mişcării de independenţă a Cataloniei să rămână în custodia autorităţilor pe baza unor acuzaţii de revoltă.

Jordi Sanchez din Adunarea Naţională Catalană şi Jordi Cuixart din grupul pro-independenţă Omnium Cultural aparent ar fi cerut susţinătorilor referendumului să oprească poliţiştii să desfăşoare raiduri împotriva liderilor catalani.

Judecătoarea Carmen Lamela a constatat că cei doi lideri au folosit diverse website-uri şi reţele sociale pentru a organiza demonstraţii, care au făcut parte dintr-o “strategie complexă” pentru împingerea regiunii bogate către obţinerea independenţei de Spania.

Pe Twitter, Omnium Cultural a criticat faptul că cei doi lideri au fost arestaţi, precizând că mobilizarea împotriva Madridului va continua. “Nu puteţi închide o populaţie întreagă”, a scris grupul.

Între timp, doi ofiţeri de poliţie seniori acuzaţi de revoltă au fost eliberaţi cu condiţia să îşi predea paşapoartele şi să fie de acord să apară la tribunal la fiecare două săptămâni. Curtea Naţională a Spaniei a lansat o investigaţie asupra implicării celor patru suspecţi în protestele din Barcelona din 20-21 septembrie.

Tensiunile s-au amplificat de când oficialii catalani au desfăşurat un referendum pentru a constata dacă regiunea ar trebui să obţină separarea de Spania. Însă înaintea controversatului scrutin, Curtea Constituţională a Spaniei declarase deja referendumul ilegal.

La o săptămână după vot, liderii catalani au precizat că aproximativ 90% dintre buletinele de vot au fost în favoarea declarării independenţei Cataloniei. Totuşi, prezenţa la vot a fost redusă.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că preşedintele catalan Carles Puigdemont are timp până joi să specifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei, după ce liderul catalan a depăşit un termen limită iniţial, stabilit pentru luni, pentru a clarifica poziţia regiunii.