Bancă rusească foloseşte aur fals pentru a-şi masca situaţia financiară reală

(THOMAS COEX/AFP/Getty Images)

În ultimii câţiva ani, s-au intensificat incidentele în care este implicat aurul fals (de obicei în forma wolframului poleit cu aur). Dar niciodată nu a mai fost descoperit aur fals în formă monetară, deţinut de o bancă ca rezervă de capital şi cu scopul de a păcăli organismele de reglementare cu privire la adevărata situaţie financiara a băncii.

Conform unui articol publicat de Zero Hedge, Banca Admiralty din Rusia a folosit metale poleite cu aur ca parte a rezervelor sale de aur. Licenţa acestei bănci a fost revocată săptămâna trecută de Banca Centrală a Rusiei.

Website-ul rusesc Banki.ru. susţine că, potrivit declaraţiilor financiare ale băncii Admiralty, începând cu 1 august această instituţie a declarat că deţine aur în valoare de 400 milioane de ruble. Ultima anchetă asupra băncii desfăşurată de organele de reglementare a avut loc în cea de-a doua parte a lunii august, a declarat una dintre sursele Banki.ru.

O altă sursă susţine că, în cadrul investigaţiei, auditorul a pus sub semnul îndoielii aurul declarat ce se afla în rezervă şi a descoperit în schimb o schemă de înşelătorie în care au fost folosite metale poleite cu aur.

În plus, website-ul susţine că la scurt timp după revocarea licenţei sale, Banca Admiralty a cerut clienţilor săi corporatişti să îşi retragă fondurile după plătirea unui comision de 30%. Acest lucru a avut loc cu puţin timp înainte ca Banca Centrală a Rusiei să blocheze sistemele de plată electronică ale Admiralty în 7 septembrie.

Banca Admiralty a fost relativ mică, ocupând locul 289 în rândul băncilor ruseşti în funcţie de activele deţinute. În 1 august, activele totale ale băncii s-au ridicat la puţin peste 8 miliarde de ruble.

Banki.ru a declarat că principalul motiv pentru revocarea licenţei acestei instituţii financiare a fost insistenţa Băncii Centrale a Rusiei că Admiralty dispunea de rezerve insuficiente pentru a acoperi posibilele pierderi din împrumuturi.

Una dintre întrebările care apar acum se referă la numărul de bănci ruseşti care ar putea folosi metale poleite cu aur pentru a păcăli Banca Centrală a Rusiei în privinţa calităţii rezervelor lor în aur. O altă întrebare, şi poate mai relevantă, este cât de multe bănci globale – în special pe pieţele în curs de dezvoltare, unde aurul rămâne o formă prevalentă de acumulare a rezervei fizice – sunt implicate în fraude similare.

Analiştii se întreabă, de asemenea, ce reprezintă în cele din urmă aceste fraude pentru aurul în sine, a cărui valoare scade cu fiecare zi în ciuda faptului că la nivel global se poate observa lipsa fizică majoră a acestui metal preţios. Dacă frauda Băncii Admiralty se va dovedi a fi generalizată, ce se va întâmpla cu cererea pentru aurul fizic după ce tot mai multe bănci vor fi forţate să cumpere metalul galben pe piaţa deschisă pentru a evita să fie puse la zid sau pentru a evita ca directorii acestora să intre la închisoare?

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie