Banca Israelului cumpără sute de milioane de dolari americani

Într-o mişcare pe care a refuzat să o comenteze, Banca Centrală a Israelului a cumpărat la începutul acestei săptămâni câteva sute de milioane de dolari
(Captură Foto)

Banca Israelului a cumpărat luni câteva “sute de milioane” de dolari, după ce shekelul a continuat să se întărească în cea de-a cincea sesiune consecutiv.

Un bancher de la o bancă israeliană a declarat că Banca Centrală a început să cumpere la o rată dolar-shekel de aproximativ 3,84. Cursul valutar, care s-a modificat rapid la 3,85, a ajuns la 3,90 în 27 iunie după votul britanic în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit).

Banca Centrală a refuzat să comenteze măsura, care a avut loc după ce ziarul financiar TheMarker a raportat că politica de intervenţie a băncii a fost criticată de Avi Simhon, consilierul şef pe probleme de economie al premierului Benjamin Netanyahu. Simhon a afirmat că intervenţia este echivalentă cu o taxă care creşte preţurile pentru consumatori prin descurajarea competiţiei în importuri.

El a susţinut, conform TheMarker, că exportatorii sunt afectaţi de un shekel în curs de apreciere, dar că vor fi capabili să absoarbă o apreciere imensă - de 10% - a valutei.

Purtătorul de cuvânt al biroului premierului nu a putut fi găsit imediat pentru comentarii.

Banca Israelului a cumpărat dolari încă din 2008, mărind rezervele valutare străine cu aproximativ 70 miliarde de dolari, ajungând la 96,5 miliarde. Politica sa urmăreşte să protejeze exporturile, care reprezintă aproximativ 31% din activitatea economică a Israelului.

Guvernatoarea Băncii Centrale a Israelului, Karnit Flug, a declarat reporterilor săptămâna trecută că intervenţia face parte integrală din politica monetară, şi că a împiedicat o apreciere suplimentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie