Bancă belgiană închisă pentru imposibilitatea de onorare a plăţilor

Credibilitatea sectorului bancar din zona euro a primit o nouă lovitură după ce o bancă belgiană a fost închisă pentru incapacitate de a-şi onora obligaţiile faţă de clienţi
(Captură Foto)

Optima Bank din Belgia a fost închisă atât de Banca Naţională a Belgiei (care îndeplineşte de asemenea funcţia de organism de reglementare în interiorul ţării) precum şi de către Banca Centrală Europeană. Conform BNB, Optima Bank nu a fost capabilă să îşi îndeplinească angajamentele faţă de clienţi, fiind forţată să îşi suspende toate activităţile bancare după ce a ieşit la iveală o serie de tranzacţii potenţial frauduloase.

Surprinzător este faptul că principalele agenţii media au încercat să menţină tăcerea asupra acestei chestiuni, conform Zero Hedge. Chiar şi website-ul oficial al Băncii Naţionale a Belgiei nu s-a deranjat să publice un comunicat de presă în engleză (deşi toate celelalte comunicate de presă de pe pagina principală pot fi citite şi în engleză).

Nu există nicio declaraţie nici din partea BCE şi această ştire nu a fost tradusă în engleză nici pe website-ul televiziunii naţionale de stat.

Situaţia este atât de proastă, încât BNB a însărcinat imediat fondul special Planul pentru Depozitele de Garanţii să înceapă să plătească clienţii băncii, chiar dacă Optima Bank nu a lansat încă o procedură de faliment.

Urgenţa necesităţii plătirii clienţilor indică faptul că situaţia este extrem de dificilă şi, chiar dacă este vorba de o bancă foarte mică (şi-a închis divizia de conturi pentru economii anul trecut), există totuşi două lucruri importante care ar trebui luate în considerare.

În acelaşi timp, apar întrebări în legătură cu o altă bancă europeană, de data aceasta din Spania – Banco Popular – care a avut nevoie de o majorare urgentă de capital. Banco Popular a fost una dintre băncile a căror imagine a fost spălată de BCE în studiul său din 2014 care, aparent, ar fi trebuit să evalueze mai strict întregul sector.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie