Janet Yellen nu exclude complet folosirea dobânzilor negative

Janet Yellen, şefa Federal Reserve (Fed), banca centrală a Statelor Unite, nu exclude folosirea ratelor negative ale dobânzilor.
Janet Yellen, şefa Federal Reserve (Fed), banca centrală a Statelor Unite
Janet Yellen, şefa Federal Reserve (Fed), banca centrală a Statelor Unite (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Ca răspuns la o întrebare înaintată de congresmanul american Brad Sherman cu privire la planurile Fed în eventualitatea unei alte recesiuni economice, Yellen a răspuns că ratele negative nu sunt complet excluse.

"Ratele negative ale dobânzilor reprezintă un instrument utilizat de ţări din Europa şi din alte părţi ale lumii", a declarat Yellen.

"Potrivit unor consideraţii, aceste politici par să ofere soluţii adiţionale. Aşa cum am menţionat anterior, încercăm cu siguranţă să învăţăm cât de mult putem din experienţa altor ţări. Acestea fiind spuse, în timp ce eu n-aş exclude complet utilizarea ratelor negative ale dobânzii într-un viitor scenariu foarte negativ, factorii de decizie politică ar trebui să ia în considerare o gamă largă de probleme, înainte de implementarea acestui instrument în Statele Unite, inclusiv a potenţialului consecinţelor nedorite", a reiterat Yellen.

Acest lucru nu este nou. Yellen a declarat în februarie - întrebarea lui Sherman a fost prezentată ca o continuare la acea declaraţie - că nu era clar dacă Fed posedă autoritatea legală de a introduce rate negative. Potrivit răspunsului lui Yellen, se pare că problema juridică rămâne de nepătruns.

La conferinţa ei de presă din luna martie a.c., ca răspuns la o altă întrebare cu privire la ratele negative, Yellen a declarat că Fed nu ia în considerare în mod activ ratele negative.

Dacă Yellen ar fi exclus în mod explicit orice instrument de care Fed s-ar putea folosi pentru a combate o recesiune economică viitoare, atunci pieţele financiare ar şti ce se poate şi ce nu se poate întâmpla, împiedicând un potenţial progres economic care ar putea fi realizat prin luarea măsurii unei politici neconvenţionale.

Aşa cum a declarat odată fostul preşedinte al Fed, Ben Bernanke, "Problema cu relaxarea cantitativă este că funcţionează în practică, dar aceasta nu funcţionează în teorie."

Relaxarea cantitativă a fost modul în care - împreună cu punerea în practică a ratelor dobânzilor aproape de 0% - Fed a căutat să stimuleze economia prin restabilirea încrederii pieţelor financiare. Prin acest program, Fed a cumpărat de pe piaţa financiară obligaţiuni de trezorerie şi titluri de valoare garantate prin ipoteci în valoare de miliarde de dolari.

Pieţele bursiere şi-au revenit, ratele dobânzilor au scăzut, şi cumva a funcţionat. Însă, o bancă centrală nu doreşte să ajungă cu adevărat vreodată în situaţia de a face sau de a nu face vreun lucru special, nici acum şi nici în viitor. Şi acest lucru este evidenţiat de modul în care Yellen refuză să excludă ceva ce pare a fi foarte departe de a se întâmpla în SUA.

După cum a punctat răspunsul lui Yellen, Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei, printre alte bănci centrale, au condus ratele dobânzii de referinţă în teritoriul negativ.

Impactul asupra economiei este neclar - ratele negative nu au fost trecute asupra conturilor personale de economii - dar stocurile bancare la începutul acestui an, vândute ca rate negative, sunt văzute ca impozite pe sectorul bancar.

Desigur, vor fi cei care văd reticenţa lui Yellen de a exclude ratele negative ale dobânzilor, într-un viitor ipotetic, ca dovadă că vor exista, de fapt, rate negative ale dobânzilor în viitor.

Alţi critici Fed vor spune că nu contează ce spune vreun oficial al Fed sau nu. Suntem într-o situaţie fără ieşire şi va fi necesar să se recurgă la rate negative ale dobânzilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie