Accidentul aviatic din Alpi: Anchetatorii au colectat mostre ADN de la 78 de victime

Jandarmii şi anchetatorii cercetează rămăşiţele avionului prăbuşit în Alpii francezi.
Jandarmii şi anchetatorii cercetează rămăşiţele avionului prăbuşit în Alpii francezi. (Captură Foto)

Echipele medico-legale au izolat 78 de mostre de ADN de la victimele avionului Airbus A320 care s-a prăbuşit în Alpii francezi, aeronavă operată de compania aeriană Germanwings, în timp ce investigatorii continuă să cerceteze terenul montan abrupt şi dificil, susţine Yahoo News.

Pe lângă eforturile depuse pentru identificarea şi returnarea trupurilor victimelor către familiile acestora, echipele de căutare “vânează” de asemenea cea de-a doua cutie neagră, care nu a fost găsită nici după 6 zile de căutări.

Avionul s-a prăbuşit în 24 martie la Meolans-Revels, în apropierea popularei staţiuni de schi Pra Loup. După ce a traversat zone cu turbulenţe deasupra Mării Mediterane, avionul a intrat în spaţiul aerian francez, unde condiţiile meteo erau optime. Dar, deasupra Alpilor francezi avionul s-a prăbuşit la o altitudine de aproape 2.000 de metri, după ce a intrat într-o coborâre abruptă timp de aproximativ 8 minute cu o viteză de aproximativ 700 km pe oră.

Toate cele 150 de persoane aflate la bord au murit.

“Nu am găsit niciun singur corp intact”, a declarat Patrick Touron, vicedirector al Institutului de Cercetare Criminală din cadrul poliţiei franceze, adăugând că dificultatea misiunii de recuperare a trupurilor victimelor este fără precedent.

“Avem pante de 40 până la 60 de grade, pietre care se rostogolesc şi un teren care tinde să se sfărâme”, a declarat Touron. “Unele lucruri au trebuit să fie făcute coborând în rapel.”

Până acum, anchetatorii au izolat 78 de mostre de ADN distincte, a declarat procurorul Brice Robin, unul dintre principalii investigatori.

Robin a adăugat că lucrările de amenajare a unui drum de acces la locul prăbuşirii avionului, care să fie utilizabil pentru ATV-uri ar putea să se finalizeze luni seară. Pe acest drum ar urma să fie evacuate unele fragmente mari din cabină, greu de transportat pe cale aeriană, susţine Agerpres.

Până acum anchetatorii au fost transportaţi cu elicopterele din oraşul Seyne-les-Alps, situat la 10 km distanţă. S-au efectuat aproximativ 60 de călătorii pe zi cu elicopterul.

Majoritatea fragmentelor umane au fost transportate cu elicopterele către un laborator din Seyne, unde lucrează o echipă formată din 50 de medici legali, dentişti şi specialişti ai poliţiei în identificare.

Între 400 şi 600 de fragmente umane sunt examinate în prezent, a declarat Touron. Cele mai mici detalii se pot dovedi a fi cruciale: amprente digitale, bijuterii, bucăţi din cărţile de identitate sau dinţi.

După colectarea mostrelor de ADN, acestea sunt trimise la un alt laborator de lângă Paris, unde vor fi comparate cu mostrele preluate în aceste zile de la membrii familiilor victimelor.

Cealaltă prioritate este găsirea celei de-a doua cutii negre, care înregistrează toate datele tehnice ale zborului. Aceasta este greu de localizat deoarece rămăşiţele avionului au fost împrăştiate pe o suprafaţă de două hectare.

Această cutie neagră – care de fapt are culoare portocalie şi cântăreşte aproximativ 10 kg – se afla iniţial într-o cutie de protecţie, dar care a fost găsită goală de către anchetatori, conform Yahoo News.

De asemenea, anchetatorii au declarat că este foarte probabil ca avionul să fi fost prăbuşit în mod deliberat de copilotul Andreas Lubitz, care a rămas singur în cabina de pilotaj după ce comandantul aeronavei a fost blocat în afara ei.

Procurorul public din Marsilia a declarat joi, 26 martie, că din cercetările făcute rezultă faptul că Lubitz a refuzat să-i deschidă uşa pilotului şi a acţionat butonul de coborâre a aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intenţie de a distruge acest avion.

Pe lângă tulburările psihice, şi de dezlipire de retină, Lubitz suferea de o afecţiune oftalmologică ce ar fi putut să-l împiedice să-şi exercite în continuare profesia de pilot, a scris duminică ziarul german Bild.

Conform actelor medicale şi medicamentelor găsite la domiciliul său, copilotul suferea de mult timp de anumite tulburări psihice pe care le-a ascuns companiei Germanwings, probabil pentru a nu fi oprit să mai piloteze.

Fosta prietenă a copilotului zborului Germanwings 4U9525, care s-a prăbuşit recent în Franţa a mărturisit că acesta i-a dezvăluit anul trecut că plănuieşte să facă ceva care va schimba tot sistemul intrând astfel în istorie, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Un oficial al Germanwings a declarat pentru Daily Mail că operatorul aerian nu avea cunoştinţă de faptul că Lubitz avea scutire medicală şi că era responsabilitatea copilotului să anunţe compania că nu este apt de zbor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe