Copilotul a prăbuşit în mod deliberat avionul în Alpi, consideră investigatorii


Un elicopter survolează deasupra locatiei unde s-a prăbuşit avionul Aiburs A320 al companiei Germanwings.
Un elicopter survolează deasupra locatiei unde s-a prăbuşit avionul Aiburs A320 al companiei Germanwings. (Captură Foto)

Copilotul avionului Airbus A320 care s-a prăbuşit marţi în Alpii Francezi cu 150 de oameni la bord, operat de compania aeriană Germanwings, a început în mod deliberat coborârea finală a avionului în timp ce comandantul de zbor al aeronavei era închis în afara cabinei de pilotaj, a declarat joi procurorul francez implicat în acest dosar.

Înregistrările audio din cabina de pilotaj (cockpit) au arătat că unul dintre cei doi piloţi a părăsit cockpit-ul şi nu a mai putut intra înapoi înainte ca avionul să se prăbuşească, ucigându-i pe toţi cei aflaţi la bord, conform rapoartelor. Totuşi, înregistrările audio nu au clarificat motivul pentru care comandantul aeronavei a părăsit cabina sau de ce nu s-a putut întoarce în ea.

Procedura de acces de urgenţă în cabina piloţilor este una strictă. Dacă piloţii prezenţi în cockpit nu răspund, membrii echipajului trebuie în mod normal să formeze un cod pentru a deschide uşa. Procedura presupune 30 de secundă de aşteptare, pentru ca apoi uşa carlingii să se deschidă în cinci secunde, susţine Agerpres. Cu toate acestea, pilotul are posibilitatea de a bloca intrarea din interior.

“Persoana din afara cabinei loveşte în uşă dar nu există niciun răspuns”, a declarat un investigator pentru New York Times, citând înregistrarile audio. “Şi apoi, el loveşte uşa tot mai puternic, dar tot nu primeşte un răspuns.(...) Puteţi auzi că persoana din afara cabinei încearcă să spargă uşa”, a adăugat investigatorul, care a cerut să rămână anonim.

O sursă apropiată investigaţiei a declarat pentru AFP că “nu a mai avut loc nicio altă conversaţie din acel punct.”

Investigatorii studiază înregistrările audio de la una dintre cutiile negre pentru a afla cauzele prăbuşirii, timp în care continuă căutările după cea de-a doua cutie neagră.

Avionul s-a prăbuşit la Meolans-Revels, în apropierea popularei staţiuni de schi Pra Loup, a declarat Eric Ciotti, şeful Consiliului regional din sud-estul Franţei. Având în vedere că zona este înconjurată de munţi şi că există puţine cărări vizibile în zona acoperită de zăpadă, accesul la locul accidentului a fost foarte dificil.

Avionul a decolat de pe aeroportul El Prat din Barcelona cu destinaţia Düsseldorf în dimineaţa zilei de marţi (ora locală 9:55 a.m.) şi a trimis un semnal de alarmă la 10:45 a.m., a declarat Pierre-Henry Brandet, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Interne.

În jurul orei locale 10:53 a.m., aeronava Airbus A320 a dispărut de pe radare iar controlorul de trafic aerian a anunţat incidentul. Totuşi, există rapoarte conflictuale în privinţa lansării semnalului S.O.S. de către piloţi, unele surse susţinând că aceştia nu au transmis niciun semnal.

După ce a traversat zone cu turbulenţe deasupra Mării Mediterane, avionul a intrat în spaţiul aerian francez, unde condiţiile meteo erau optime. Dar, deasupra Alpilor francezi avionul s-a prăbuşit la o altitudine de aproape 2.000 de metri, după ce a intrat într-o coborâre abruptă timp de aproximativ 8 minute.

Într-o întâlnire cu ziariştii, şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a spus că “principalele naţionalităţi ale victimelor sunt germană şi spaniolă. Există naţionalităţi confirmate, respectiv argentiniană, australiană, belgiană, britanică, columbiană, daneză, israeliană, japoneză, marocană, mexicană şi olandeză.”

Conform listei cu pasageri, 67 erau cetăţeni germani, dintre care 16 liceeni veniţi din Spania într-un program de schimb şcolar şi 45 erau cetăţeni spanioli. La rândul său, premierul francez Manuel Valls a declarat că printre victime se află cel puţin un american.

“Încă nu există o listă definitivă, dar acest lucru are legătură cu procedurile companiilor aeriene. În mod normal, cel care trebuie să dea aceste informaţii este statul din care pleacă avionul companiei aeriene, în acest caz Spania, însă trebuie făcute şi verificări”, a adăugat Fabius.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe