Avertismentul lui Cioloş: Proiectul Guvernului privind starea de alertă ar putea fi aruncat în aer de CCR

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Celula de criză executivă PLUS atrage atenţia, marţi, că multe dintre textele propuse în proiectul Guvernului de reglementare a stării de alertă "maschează măsuri, limitări şi interdicţii ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ce caracterizează o veritabilă stare de urgenţă".

PLUS consideră că proiectul riscă să fie declarat neconstituţional şi astfel autorităţile să nu poată gestiona criza COVID-19 din cauza unor stângăcii legislative.

"După eşecul OUG 34/2020 în faţa Curţii Constituţionale, care a dus, practic, la desfiinţarea tuturor sancţiunilor aplicate pe durata stării de urgenţă, Guvernul ar trebui să aibă o grijă deosebită atunci când reglementează în acelaşi domeniu. Din păcate, proiectul de lege trimis în Parlament nu satisface această exigenţă", a transmis partidul condus de Dacian Cioloş.

PLUS a prezentat câteva exemple ce pot duce la acest efect:

• Ordonanţa de Urgenţă 21 din 2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă cuprinde deja o mare parte din reglementările incluse în proiectul Guvernului. Totuşi, Guvernul a înaintat Parlamentului un proiect de lege ce dublează normele existente. Practic, în cazul aprobării proiectului de către Parlament şi intrării lui în vigoare, vom avea două reglementări aplicabile în paralel, fapt ce poate duce la o stare de incertitudine legislativă şi la abordări incoerente din partea diferitelor autorităţi, inclusiv a instanţelor. O astfel de situaţie poate duce la constatarea de către CCR a încălcării Constituţiei.

• Proiectul Guvernului este incoerent prin comparaţie cu reglementările deja existente. Spre exemplu, deşi prin OUG 21/2004 se prevede ca în cazul stării de alertă pot fi restrânse doar anumite drepturi, prin proiectul Guvernului se stabileşte că în cazul stării de alertă generate de pandemia COVID-19 vor fi limitate numeroase alte drepturi (cum ar fi libertatea întrunirilor, dreptul la învăţătură, dreptul la viaţă intimă, familială şi privată).

• Proiectul Guvernului stabileşte, cu titlu vag, posibilitatea de a fi limitate şi “alte drepturi şi libertăţi fundamentale” decât cele expres enumerate, formulare de natură să creeze o completă incertitudine şi lipsă de previzibilitate. O astfel de dispoziţie riscă să fie declarată neconstituţională având în vedere că orice limitări ale unor drepturi trebuie să fie expres prevăzute prin lege.

• Proiectul de lege include în fapt o serie de reglementări care, deşi aprobate de Parlament, vor intra în vigoare doar atunci când doreşte Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, cu acordul prim-ministrului şi doar pentru judeţele sau regiunile stabilite de acest comitet. Practic, legea îşi pierde caracterul general aplicabil, punerea ei în practică depinzând de voinţa autorităţilor administrative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne