Avertisment sumbru. Peste un milion de bucureşteni riscă să rămână din toamnă fără căldură

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Peste 1 milion de locuitori ai Capitalei riscă să rămână din toamnă fără căldură în apartamente, din cauza situaţiei extrem de grave a RADET (Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti), care se află în executare silită şi e ameninţată de faliment, a avertizat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), grup de iniţiativă condus de Nicuşor Dan.

Aflat miercuri la Galaţi, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că situaţia RADET va intra în curând în dezbatere publică, lăsând astfel să se înţeleagă că s-a ajuns într-un punct critic, în care cel mai probabil viitor pentru Regie devine falimentul.

USB consideră că situaţia de la RADET este cea mai evidentă probă a dezinteresului administraţiei conduse de Sorin Oprescu, de 7 ani primar al Capitalei - "la RADET s-a aplicat de ani de zile modelul de insucces din România tranziţiei, adică falimentarea cu bună ştiinţă, ca preambul pentru insolvenţă şi lichidare."

"Planurile fanteziste, aberante ale primarului general Sorin Oprescu au lăsat, de fapt, RADET să intre în paragină. În 2013, primarul Oprescu imagina un scenariu conform căruia în 2 ani de zile, prin modernizări ale CET-urilor şi sistemului de distribuţie a energiei termice, bucureştenii ar fi ajuns să nu mai plătească nimic pentru căldură. Ironia amară e că, într-adevăr, acest lucru s-ar putea întâmpla, dar nu pentru că primarul general a creat un sistem-minune cu costuri zero pentru căldură, ci pentru că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură prin falimentul RADET", a declarat Nicuşor Dan.

Liderul USB a criticat lipsa oricărei preocupări pentru a preveni această situaţie, precum şi lipsa unui plan de măsuri care să ducă la reducerea costurilor cu energia termică furnizată bucureştenilor.

"Proiectul de absorbţie al ELCEN de către RADET propus de primarul Oprescu a fost doar o încercare de a şterge datoria de aproape un miliard de euro a RADET către ELCEN. Decizia Curţii Constituţionale nr. 574/2014 arată că preluarea este imposibilă. Investiţii în modernizarea sistemului de producţie şi distribuţie a energiei termice nu s-au făcut aşa cum ar fi trebuit, datoriile RADET au crescut, an de an, sub ochii unui primar incompetent, iar acum ne-am trezit în această situaţie. Dacă RADET intră în faliment, acest lucru va fi consecinţa directă a administraţiei dezastruoase a primarului Sorin Oprescu", a afirmat Nicuşor Dan.

Uniunea Salvaţi Bucureştiul susţine că un plan adecvat pentru problema căldurii ar presupune o investiţie de circa 1 miliard de euro, pentru 3-5 ani de zile, în propriile generatoare de energie ale primăriei, cu efectul reducerii costului gigacaloriei la 170 lei, faţă de circa 360 de lei cât ajunge azi în mod real.

"În loc de un astfel de plan, ani de zile s-a subvenţionat risipa fără să se investească de fapt în stoparea ei. În acelaşi timp, sume imense s-au dat pentru panseluţe şi trandafiri ori pentru asfaltări şi reasfaltări suprabugetate. USB reaminteşte că RADET se află în executare silită solicitată de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) pentru datorii de 118 milioane de lei.

Valoarea totală a datoriilor RADET se ridică la 3,8 miliarde lei, existând riscul real al opririi furnizării de gaze pentru această regie, care deja se află în situaţia de a nu mai putea face reparaţii curente din cauza blocării conturilor", se arată în comunicatul de presă remis de USB.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne