Austria doreşte să ia măsuri dure împotriva solicitanţilor de azil neacceptaţi

Coaliţia de guvernare din Austria doreşte să implementeze o lege care va permite autorităţilor să nu mai furnizeze alimente şi găzduire refugiaţilor ale căror cereri pentru azil au fost respinse. ONU a criticat iniţiativa.

Ministrul austriac de interne, Wolfgang Sobotka.
Ministrul austriac de interne, Wolfgang Sobotka. (Ralf Hirscheeberger/AFP/Getty Images)

Într-un interviu acordat presei marţi în Viena, ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka, a declarat că imigranţii cărora le-a fost respinsă cererea pentru azil vor trebui să plece, altfel vor avea de înfruntat consecinţe.

“Primul lucru este că ei nu vor primi nimic din partea statului austriac dacă nu au dreptul să rămână aici. Este atât de greu de înţeles?”, a întrebat Sobotka, adăugând că proiectul de lege va încuraja refugiaţii să părăsească ţara de bună voie.

“Acesta este un semnal pentru traficanţii de persoane”, a declarat reporterilor ministrul Apărării, Hans Peter Doskozil.

Conform ministrului Sobotka, 4.000 de persoane care ar fi trebuit să părăsească ţara încă primesc servicii gratuite. Dacă proiectul de lege este adoptat, aproximativ 2.000 dintre aceştia vor fi afectaţi.

Legea propusă introduce penalităţi cuprinse între 5.000 şi 15.000 de euro pentru refugiaţii care rămân în Austria. Cei care refuză să plece ar putea de asemenea să fie arestaţi, ca o măsură finală luată de autorităţi. Durata maximă a detenţiei lor va fi extinsă de la 10 la 18 luni. Mai mult, refugiaţii care nu spun adevărul despre identităţile lor ar putea primi amenzi de până la 5.000 de euro sau trei săptămâni de închisoare.

Critici din partea ONU

Biroul din Austria al Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a criticat mişcarea, susţinând că proiectul de lege este “foarte discutabil” şi că parlamentarii ar trebui să se gândească dacă îl vor aproba.

În prezent, refugiaţii din Austria primesc gratuit cazare, alimente, acces la tratamente medicale şi 40 de euro în fiecare lună. Imigranţii cărora le-au fost respinse cererile de azil vor trebui să renunţe la aceste beneficii dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlamentul austriac. Austria a respins în principal cereri de azil pentru persoane din Afganistan, Pakistan sau Nigeria, conform Ministerului austriac de Interne.

Austria a acceptat aproximativ 90.000 de solicitanţi de azil în 2015, când sute de mii de oameni au fugit de conflictele şi sărăcia din Orientul Mijlociu şi Africa şi au împânzit Europa. De atunci, ţara a înăsprit legile privind imigraţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe