Atletism: Maria Ifteni, Anca Bunea şi Claudia Florea nu au fost incluse în lot la CE din cauza indisciplinei

(photos.com)

În lotul pentru Campionatul European de cros, de duminică, de la Belgrad, nu au fost incluse şi atletele Maria Ifteni, Anca Bunea şi Claudia Florea, iniţial vizate pentru o asemenea participare, întrucât au comis acte de indisciplină, precizează un comunicat transmis de Federaţia Română de Atletism.

Consiliul Tehnic al FRA, în conformitate cu capitolul 2 (Instrucţiuni generale), subcapitolul 3, pct. 10 al Regulamentului de organizare a activităţii de atletism din România, a propus ca sportivele respective să nu facă deplasarea, pe motivul neefectuării controlului antidoping. Neprezentarea sportivelor a fost considerată un act de indisciplină.

De asemenea, în acelaşi comunicat, care răspunde, implicit, şi unor informaţii difuzate în presă, se arată că pe lista lotului olimpic transmisă Comitetului Olimpic şi Sportiv Român nu au figurat sportivele Mirela Lavric şi Bianca Perie, din cauza absenţei unui document esenţial, cerut chiar de forul olimpic: planul de pregătire. În situaţia Mirelei Lavric, situaţia s-a remediat chiar joi, când a ajuns la FRA respectivul document. Oricum, se subliniază în comunicat, o decizie în alcătuirea finală a listei amintite aparţine Comisiei tehnice a COSR.

Iată comunicatul integral al FRA cu aceste precizări:

"În legătură cu neincluderea sportivelor Maria Ifteni, Anca Bunea şi Claudia Florea în delegaţia care ne va reprezenta la Campionatul European de cros, conducerea Federaţiei Române de Atletism doreşte să facă următoarele precizări:

Conform adresei MTS nr. 2169/12.08.2013, autorizaţia de participare la competiţiile europene, mondiale şi olimpice va fi obţinută numai în urma controlului anti-doping al lotului.

Federaţia sportivă trebuia să comunice ANAD locul şi data unde poate fi efectuat controlul lotului. În data de 25.11.2013, echipa ANAD a fost prezentă la Băile Felix, unde se afla în cantonament lotul, mai puţin atleţii care au efectuat deplasarea la concursul de ekiden din Japonia şi Cristina Frumuz, al cărei club a informat FRA, printr-o adresă, că nu poate ajunge la locul de cantonament. Bineînţeles, au absentat cele trei alergătoare, Maria Ifteni, Anca Bunea şi Claudia Florea, ale căror cluburi şi antrenori nu au motivat în nici un fel neprezentarea lor la locul de cantonament.

În urma acestei situaţii, Consiliul Tehnic al FRA, în conformitate cu capitolul 2 (Instrucţiuni generale), subcapitolul 3, pct. 10 al Regulamentului de organizare a activităţii de atletism din România, a propus ca sportivele respective să nu facă deplasarea, pe motivul neefectuării controlului antidoping, în temeiul Legii 277/2008, cu privire la combaterea dopajului în sport (Cap. XVI, art.68). De altfel, în convocatorul remis cluburilor de către FRA, s-a specificat că sportivii sunt obligaţi să se prezinte la orice solicitare de control anti-doping. Neprezentarea sportivelor a fost considerată, în atari condiţii, un act de indisciplină.Cum data înscrierilor finale la competiţia europeană era înaintea întrunirii Consiliului Federal, Consiliul Tehnic al FRA a luat hotărârea neincluderii în lot a sportivelor respective, în ideea că directorii tehnici care a făcut convocarea au dreptul să o şi revoce, atât timp cât nu au fost îndeplinite cerinţele federaţiei.

Conform Ordinului MEC nr. 4925/2005, sportivilor elevi din loturile naţionale li se motivează absenţele în situaţia în care se află în pregătire sau efectuează deplasări la competiţii.

Organizarea cantonamentului cu 14 zile înaintea Campionatului European a mai avut următoarele raţiuni:

Obţinerea vizei medicale pentru unii dintre sportivi care intraseră în lot.

Echiparea uniformă a echipei reprezentative.

Cum la competiţia vizată se efectuează clasament pe echipe, era normal să se efectueze o strategie comună, pentru a obţine un rezultat cât mai bun. Pentru a reinstaura spiritul de echipă naţională şi loturile naţionale care fac deplasări în străinătate să reprezinte cât mai bine România.

Totodată, Comisia de disciplină nu este abilitată să judece astfel de cazuri, sportivele nefiind suspendate, ci doar retrase din lotul pentru Campionatul European din motivele stipulate mai sus.

În legătură cu neincluderea sportivelor Mirela Lavric şi Bianca Perie în propunerile înaintate de către FRA pentru lotul olimpic, ce urmează să fie supuse analizei Comisiei Tehnice a COSR, precizăm că una dintre condiţiile de bază este prezentarea Planului de Pregătire în original. Pentru Mirela Lavric, respectivul document a fost prezentat de-abia astăzi, şi va fi înaintat COSR, Bianca Perie aflându-se în continuare fără plan. Oricum, decizia finală cu privire la componenţa nominală a sportivilor o va lua Comisia Tehnică a COSR".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport