Rusia suspendă cooperarea cu Ucraina în domeniul rachetelor


Lansarea satelitului SkySat-1 la bordul unei rachete Dnepr la baza de lansare Yasny, Rusia, 21 noiembrie 2013.
Lansarea satelitului SkySat-1 la bordul unei rachete Dnepr la baza de lansare Yasny, Rusia, 21 noiembrie 2013. (Captură Foto)

Agenţia federală spaţială a Rusiei, Roscosmos, susţine că a suspendat un proiect comun cu Ucraina prin care se urmărea transformarea rachetelor nucleare strategice de tip RS în vectori pentru lansarea sateliţilor în spaţiu.

Serviciul de presă al Roscosmos a făcut acest anunţ luni, susţinând că soarta programului “Dnepr” va fi decisă în viitor, conform RT.

Totuşi, mass media rusă a susţinut că partea ucraineană a programului, reprezentată de compania PA Yuzhmash – un producător de rachete spaţiale şi sateliţi, printre alte echipamente – a fost lovită de probleme financiare. În 22 ianuarie, angajaţii companiei au fost trimişi în concediu neplătit pentru 2 luni în mijlocul unor datorii tot mai mari.

Directorul general al PA Yuzhmash, Vladimir Tkachenko, a declarat că activitatea companiei s-a bazat foarte mult pe comenzile din Rusia pentru a putea supravieţui.

Totuşi, Roscosmos a decis să nu mai cumpere rachete de la această companie din moment ce şi-a construit propria sa familie de rachete, numită “Angara.”

“Industria noastră tocmai a finalizat producţia unei rachete moderne [Angara] care ne permite să executăm orice sarcină şi am considerat că nu mai este necesar să cumpărăm rachete din Ucraina”, a declarat un reprezentant al Roscosmos.

Cele două ţări au încheiat un acord comun în 1997 prin care rachetele Dnepr erau construite în baza unui surplus de rachete SS-18 Satan. Rachetele au fost lansate din Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, cu un total de 20 de lansări reuşite începând cu 1999.

Rachetele reconstruite Dnepr au fost de asemenea vândute pe plan internaţional de către Compania Spaţială Internaţională Kosmotras din Rusia, pentru utilizare comercială şi ştiinţifică.

Până în iunie 2014, au fost lansaţi pe orbită 34 de sateliţi pentru clienţi din 17 ţări diferite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe