Armata iraniană primeşte miliarde de dolari dintr-un fond destinat zilelor negre

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Getty Images)

În timp ce unii iranieni sunt încă furioşi pe faptul că Teheranul cheltuie sume mari de bani pe instituţiile religioase şi operaţiuni militare în afara ţării, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a dat undă verde accesării sumei de 2,5 miliarde de dolari dintr-un fond de rezervă pentru a creşte cheltuielile militare.

Anunţul a fost făcut la mai puţin de două săptămâni de la suprimarea oficială a protestelor stradale declanşate de creşterea preţurilor şi alte nemulţumiri economice, care s-au răspândit în peste 90 de oraşe iraniene, potrivit RFE/RL.

Furia publică a fost alimentată în decembrie 2017 de mărirea preţurilor, dar şi din cauza intenţiilor guvernului de a aloca bani pentru finanţarea instituţiilor religioase şi a forţelor armate ale ţării, care sunt dominate de spectrul clerical.

Protestele din decembrie-ianuarie au amplificat atenţia acordată cheltuielilor de stat.

În 24 ianuarie, Asghar Yousefnejad, membru al comisiei bugetare din Parlamentul iranian, a afirmat că cele 2,5 miliarde de dolari alocate apărării fac parte dintr-o redirecţionare a 4 miliarde de dolari din Fondul Iranian pentru Dezvoltare Naţională. Decizia a fost luată de Khamenei, care decide în final asupra tuturor problemelor politice şi religioase din ţară.

Yousefnejad a fost citat de mass media internă afirmând că restul banilor vor fi folosiţi pentru finanţarea unor proiecte privind poluarea generată de praf, irigaţii şi gestionarea apei, precum şi reconstruirea zonelor lovite de inundaţii şi cutremure. Aproximativ 150 milioane de dolari vor fi alocaţi televiziunii de stat, pe care mulţi iranieni au criticat-o pentru răspândirea de informaţii eronate şi pentru prezentarea de ştiri părtinitoare în timpul recentelor proteste.

Mii de iranieni au fost arestaţi în timpul protestelor sau în cadrul unor operaţiuni privind securitatea şi cel puţin 122 de persoane au murit în timpul recentelor tulburări sociale, care au reprezentat cea mai puternică manifestare a furiei populare de la realegerea controversată din 2009 a preşedintelui de la acea vreme Mahmud Ahmadinejad, când milioane de oameni au ieşit în stradă.

În timpul protestelor recente, numeroase slogane au criticat sprijinul acordat de statul iranian preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi diverselor grupuri militante din Orientul Mijlociu şi au cerut liderilor iranieni să îşi concentreze atenţia pe cetăţenii Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe