Netanyahu cere liderilor europeni să adere la poziţia lui Trump în privinţa tratatului nuclear cu Iranul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut naţiunilor europene să propună amendamente la acordul nuclear cu Iranul şi să trateze în mod serios avertismentul preşedintelui american Donald Trump de retragere din acord în cazul în care acesta nu va fi corectat.

“Am un mesaj pentru ţările Europei: Sugerez ca ele să trateze în mod serios avertismentul preşedintelui Trump. Dacă doresc să păstreze acordul nuclear cu Iranul, atunci trebuie să propună amendamente la acord pentru a împiedica Iranul să devină stat nuclear, ceea ce ar fi o ameninţare atât pentru ei, cât şi pentru întreaga lume”, a afirmat Netanyahu la o conferinţă a ambasadorilor ce a avut loc la sediul Ministerului de Externe din Ierusalim.

În această lună, administraţia Trump a anunţat că va renunţa la sancţiuni împotriva Iranului, conform cerinţelor acordului JCPOA, cum mai este cunoscut acordul nuclear cu Teheranul. Totuşi, liderul american a precizat că aceasta este ultima dată când semnează prelungirea suspendării sancţiunilor dacă acordul nu este modificat. Trump a mai afirmat că intenţionează să înăsprească sancţiunile anti-Iran din cauza testelor de rachete balistice.

După ce Trump a precizat că trebuie remediate anumite “breşe semnificative” ale acordului JCPOA, Serviciul European pentru Acţiune Externă (EEAS) a afirmat că ţările UE vor pregăti o evaluare comună a declaraţiilor SUA privind Iranul, adăugând că intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute în acordul nuclear.

JCPOA a fost semnat în iulie 2015 între Iran şi şase puteri mondiale, SUA numărându-se printre ele. Implementarea planului de către Iran a dus la ridicarea sancţiunilor economice internaţionale aplicate împotriva Teheranului.