Aplauze la Balcic pentru Orchestra Naţională Radio!

Orchestra Naţională Radio a concertat pe 27 iulie 2013, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Balchik Classic Days, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Pianistul Horia Mihail şi violonistul Gabriel Croitoru, doi dintre soliştii concertişti ai instituţiei, au asistat la concertul orchestrei care a fost integral Mozart.

Tiberiu Soare a încheiat recent prima stagiune în ipostaza de dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. Pe 10 mai a dirijat la Londra un concert susţinut de Royal Philharmonic Orchestra împreună cu Angela Gheorghiu. În luna noiembrie, dirijorul va participa la evenimente similare, prezentate la Praga, München şi Paris. În 2003 a obţinut Premiul criticii muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului ,,Traviata – 150 de ani". În anul 2006, revista Actualitatea Muzicală i-a decernat Premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret. În 2011 dirijorul a primit Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România.

Pianistul Horia Mihail a fost pregătit muzical la Universitatea din Illinois şi Boston, unde a fost şi lector universitar. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, a susţinut cinci turnee naţionale, iar împreună cu Alexandru Tomescu a participat la trei turnee ,,Stradivarius". Acesta este solist al Orchestrei şi Corurilor Radio din anul 2009, a luat parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio. În aprilie 2011, artistul a susţinut un prim turneu naţional de recitaluri solo care a continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În anul 2013, Horia Mihail continuă proiectele turneelor naţionale iniţiate în ultimii ani.

Violonistul Gabriel Croitoru a susţinut mai multe interpretări remarcabile care au putut fi constatate de public în concerte şi recitaluri susţinute pe scenele Filarmonicilor din România şi pe podiumuri de concert din întreaga lume. Violonistul a avut peste 1.000 de apariţii scenice, fiind un solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio din România, al Filarmonicii din Ploieşti şi prim violonist al Cvartetului de Stat ,,Transilvan" al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Din anul 2008, violonistul a cântat pe o vioară construită din 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument care i-a aparţinut lui George Enescu. În 2011 şi 2012 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul ,,Duelul viorilor". El continuă aceste proiecte cu succes în anul curent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură