Antonescu: Băsescu a contactat o persoană din PSD pentru funcţia de premier

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)

După ce a dat de înţeles că nu ar mai dori să-l numească premier pe Victor Ponta, preşedintele Băsescu se pare că ar căuta pe altcineva din PSD pentru a-i încredinţa mandatul de prim-ministru. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că şeful statului ar fi contactat o persoană din PSD pentru a-i propune poziţia de premier, însă acest lucru nu s-ar fi materializat, relatează RTV.

Întrebat dacă ştie ca preşedintele ar fi contactat alte persoane din USL pentru a le propune funcţia de prim-ministru, Antonescu a răspuns: "Cred că da, după informaţiile... dar repet neconfirmate în sens juridic aşa, da". Liderul liberal nu a oferit alte informaţii despre persoana contactată sau modul concret în care a aflat despre propunerea lui Băsescu, rezumându-se să declare:"Privesc chipul oamenilor, cunosc faţa omului când minte, când i-e frică. Toţi avem o experienţă de viaţă".

Antonescu a repetat că singura variantă de premier din partea USL este Victor Ponta, aşa cum s-a stabilit înainte de alegeri.

"Din PSD, din PNL nu se punea problema, de la bun început. Singura posibilitate a domnului Băsescu de a crea, să zicem aşa oarecare neclaritate în sânul USL, teoretic nu putea fi decât prin PSD. Pentru că o variantă cu cineva din PNL, în afară de faptul – trebuie să spun – nimeni din PNL nu se preta la o asemenea ipoteză, nu mergea. Pentru ca PSD a intrat şi a învestit în această construcţie politică, USL, având drept obiectiv major funcţia de prim-ministru. PSD-ul nu avea cum merge la nicio combinaţie, că-l iubeau, că nu-l iubeau pe Victor Ponta, nu avea cum merge cineva din PSD la o combinaţie în care premierul să aparţină altcuiva", a declarat Antonescu.

Băsescu reclamă presiuni

Preşedintele Traian Băsescu a cerut marţi oamenilor politici să renunţe la "orice fel de presiune publică" privind începerea consultărilor pentru desemnarea candidatului la funcţia de premier.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu invită politicienii care au câştigat mandate în cadrul alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie a.c. să renunţe la orice fel de presiune publică privind începerea consultărilor pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României. Domnul preşedinte Traian Băsescu va urma calea constituţională şi instituţională pentru întregul proces de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru şi nu va face nicio abatere de la rigoarea procedurii, aşa cum este prevăzută în Constituţia României”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va convoca Parlamentul şi va anunţa programul de consultări pentru desemnarea primului ministru, care să formeze viitorul guvern, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor.

Rezultatele finale ale alegerilor se vor publica în Monitorul Oficial după validarea de către Biroului Electoral Central, cel mai probabil în cursul zilei de vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne